joi, 25 octombrie 2012

Faceti-va bine (176)

Măghiranul
Denumire ştiinţifică: Majorana hortensis.
Denumiri populare: mărgăran, maioran, mageran, mădiran.
Prezentare. Plantă de cultură, măghiranul face parte din familia labiatelor. De origine  mediteraneană, el a fost aclimatizat şi în ţara noastră. Se prezintă ca o tufă de mici dimensiuni, înaltă de maximum 60 cm. Are frunzele mici, de formă ovală. Florile, foarte mici şi ele, au culoare albă sau roşie. Mirosul de măghiran este foarte plăcut. Din punct de vedere medicinal, importantă este partea aeriană a măghiranului.
Substanţe active importante: cantităţi mari din vitaminele A şi C, ulei volatil.


Întrebuinţări. Din măghiran se face infuzie. Tratamentul cu acest ceai are efecte diuretice, carminative, sedative, antiseptice. Măghiranul reglează activitatea gastrointestinală, diminuează colicile stomacale, sporeşte aciditatea, calmează spasmele intestinale, reduce stările de încordare şi stress, alungă insomniile şi stările de anxietate. Se utilizează şi pentru a mări pofta de mâncare sau în caz de afecţiuni renale. Măghiranul are şi utilizări medicinale externe, în tratarea reumatismului şi a sciaticii. Foiţa medicinală a măghiranului este dovedită, cu prisosinţă, în tratarea dispepsiilor (deranjamentelor) stomacale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!