duminică, 23 decembrie 2012

Din articolele mele sinaiene(3)

Pe cine reprezintă consilierii locali?
La fiecare patru ani, când vin alegerile locale, o sumedenie de oameni se înghesuie pe listele diferitelor partide, pentru a obţine un post de consilier local. În sine, fenomenul ar putea fi considerat pozitiv, pentru că o ofertă numerică mare ne permite să alegem cu mai multă responsabilitate. Astfel spus, cu cât candidează mai mulţi, cu atât avem de unde alegem mai bine. Din păcate, de multe ori se întâmplă să nu putem alege pe cine vrem. 
Dacă, să zicem, vreau să pun ştampila pe candidatul X, pe care îl consider foarte bun pentru funcţia de consilier, dar îl găsesc pe lista unui partid faţă de care nu am nici o simpatie? Ce o să votez? Omul pe care îl apreciez sau partidul cu care simpatizez? Iată o mare dilemă. De cele mai multe ori, votul nu exprimă intenţiile reale ale alegătorilor. Să luăm, spre exemplu, un candidat numit Georgescu. El apare pe listele partidului PPP. Mie, Georgescu mi se pare foarte potrivit să fie consilier, dar nu support partidul PPP. Altcuiva, PPP i se arată un partid grozav, dar nu îl poate suferi pe Georgescu. S-ar putea ca eu să nu votez cu Georgescu din cauza partidului şi invers, altcineva să nu voteze partidul din cauza lui Georgescu. Pe de altă parte, unii ar putea să spună: votez PPP, chiar dacă nu-mi place, ca să intre Georgescu în consiliu. Iar alţii s-ar putea să gândească aşa: votez PPP pentru că e partidul meu, indiferent că pe listele lui se află Georgescu.
Ţinând seamă de toate aceste necunoscute, este extraordinar de greu pentru Georgescu să afle cu exactitate cine l-a propulsat în consiliul local - simpatizanţii partidului sau fanii personali. şi, drept consecinţă, lui Georgescu îi va fi imposibil să ştie pe cine reprezintă din comunitatea locală.
Ce îi rămâne de făcut lui Georgescu? Cel mai sigur ar fi să candideze ca independent, pentru că atunci ar şti exact cum stă, de câtă simpatie se bucură, câte persoane îl votează pentru că e Georgescu şi nu pentru că e pe lista unui partid. Numai că lui Georgescu îi este frică să meargă independent. Îşi spune că are şanse mult mai mari dacă se află pe o listă politică, pentru că în acest fel mai ciupeşte voturi şi de la cei care pe el, personal, nu l-ar vota. Şi atunci începe distracţia. La ce partid se va duce? Cu siguranţă la cel care stă cel mai bine în sondaje, să zicem PPP. Dacă Georgescu e o personalitate, cu siguranţă PPP îl va include pe listele sale. Şi Georgescu intră în consiliul local. În acest moment, situaţia devine tragi-comică. Georgescu este consilier local din partea unui partid cu care nu a avut nici o legătură până de curând. El nu ştie cu exactitate nici cine l-a votat şi nici pe cine reprezintă. Nu-i rămâne altceva de făcut decât să considere că este reprezentantul electoratului PPP.
Cu trecerea timpului, se prea poate ca PPP să intre într-un con de umbră. Se poate ca PPP să scadă în sondaje atât de dramatic, încât susţinerea sa electorală să devină neglijabilă. În aceste condiţii, consilierul Georgescu se poate întreba, pe bună dreptate, pe cine mai reprezintă. Dacă electoratul s-a săturat de PPP şi nu ar mai vota acest partid, înseamnă că nu l-ar mai vota nici pe Georgescu. El se poate simţi chiar destul de stânjenit la ideea că face parte dintr-un partid pe care lumea nu-l mai apreciază. Ce îi rămâne de făcut? Logic ar fi ca domnul Georgescu să renunţe la calitatea de consilier. Numai că prin asta nu rezolvă nimic, pentru că legea spune că dacă un consilier se retrage, locul său este luat de următorul de pe lista partidului. Aşadar, chiar dacă PPP ajunge să aibă 0,1% în sondaje, reprezentanţii săi rămân consilieri locali. Domnul Georgescu are, atunci, la dispoziţie, varianta independenţei. El îşi poate spune aşa: am intrat în consiliu pe listele PPP, acest partid aproape că nu mai există, dar, totuşi, pe mine m-au votat nişte oameni; dacă rămân independent, mă pot lupta pentru aceştia, câţi vor fi fiind ei. Mie, personal, acest tip de raţionament mi se pare destul de acceptabil. Numai că unii consilieri aleg cea de-a treia cale, anume trecerea la alt partid.
Aşadar, Georgescu intră în consiliu pe listele PPP, iar peste o vreme, când vede că PPP nu mai are forţă, trece la PPQ. De data asta, chiar că lucrurile sunt încurcate bine de tot. Pe cine mai reprezintă Georgescu de data asta? El ar putea fi aproape sigur că nu mai reprezintă pe nimeni. Cei care l-au susţinut ca fiind membru PPP, îi retrag sprijinul pentru că a părăsit partidul. Cei care au votat PPQ nu au votat Georgescu, ci numele de pe lista PPQ. Şi atunci? Georgescu devine un izolat politic, nu mai are sprijin din nicio parte şi este compromis în ochii electoratului. 
Apărut in "Ziar de Sinaia" la 26.04.2001 sub semnătura Andrei Bădilă. Ilustratia - George Avanu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!