luni, 17 decembrie 2012

Romanii din strainatate au gasit-o pe Elodia

Am auzit mereu vorbindu-se despre Diaspora ca despre un fel de Romanie trezita la realitate, aliniata la standardele occidentale, care a inteles ce inseamna democratia, care stie ce inseamna munca si banii castigati cinstit, care vede viitorul prosper si stie ce are de facut pentru ca el sa se infaptuiasca etc. Cei din Diaspora nu ar fi - tot auzeam - decat niste romani care in adancul fiintei sunt de fapt englezi, belgieni, francezi, germani, americani etc, tinuti impotriva vointei lor intr-o tara de tarani needucati cum e Romania. Ei nu asteapta decat sa scape, sa gaseasca o posibilitate de a iesi si a deveni de indata englezi, belgieni, germani, elvetieni, italieni etc. - autentici. 
Mă întrebam mereu cum vine treaba asta. Mi se părea greu de crezut că un român crescut în mentalităţile româneşti, familiarizat pe deplin cu avantajele vieţii dedicate şmecheriilor, şpăgilor, păcălelilor, „descurcărelii”, să devină peste noapte un european serios, din fibra căruia a dispărut ca prin farmec românismul.
Ei bine, la recentele alegeri am înţeles cum stau lucrurile în realitate. Nu, cei din Diaspora nu sunt nici pe departe spanioli, irlandezi, luxemburghezi, canadieni sau australieni. Nu, ei sunt români şi vor muri români, oricât s-ar vopsi în occidentali. E o copilărie să crezi că un român trăit zeci de ani conform principiului „dacă nu curge, pică”, va putea şterge cu buretele această mentalitate şi va deveni brusc un democrat şi un susţinător al regulilor economiei libere. Cel mai degrabă cred că românul plecat din ţară se îndreaptă către un sistem de gândire hibrid, un amestec absurd între teoriile de-acasă şi cele din târg. Cred că românii din Diaspora, după un număr de ani petrecuţi în ţări străine, vor fi loviţi de nostalgii, îi va năpădi patriotismul pe care îl huleau la plecarea din ţară, vor fi adepţi ai diverselor teorii ale conspiraţiei legate de masonerie, evrei, viruşi obţinuţi în laboratoare şi folosiţi pentru reducerea populaţiei etc. etc. Ei sunt interesaţi de invaziile extratereştrilor, de sfârşitul lumii, de orice poate dovedi că lumea se îndreaptă într-o direcţie greşită, că toate sistemele politico-economice sunt în esenţă unul şi acelaşi, că adevărata viaţă se desfăşoară cumva pe dedesubt, fără aproape nicio legătură cu ceea ce se vede şi tot aşa. Ăştia sunt românii şi este imposibil ca, de îndată ce ajung prin alte părţi, toate percepţiile asupra existenţei să li se modifice.
Dovada? O găsim în rezultatul ultimelor alegeri, la care Diaspora şi-a ales noul deputat în persoană unui anume Aurelian Mihai, reprezentant al PP-DD. Aşadar românii cu vederi luminate, care au înţeles cum merg lucrurile în Europa şi în lume, care s-au rupt de marea masă a ţărănoilor care mănâncă jumări şi beau ţuică de mere făcută în spatele casei, ei bine, aceşti români au votat cu partidul lui Dan Diaconescu – partid construit cu migală în jurul unei televiziuni care a transmis ani şi ani de zile cazuri de genul „Elodia", interviuri cu „Regele varicelor" şi „Femeia răpită de extratereştri", muzică produsă de lăutari sosiţi din cele mai sordide cârciumi şi dezbateri „politice" cu Vadim şi Becali - personaje care s-au întrecut în înjurături, atacuri aberante şi alte deversări greu de suportat de zoaie verbale.
Aşadar, Diaspora a ales să fie reprezentată de omul PP-DD. Nu i-a trebuit nici candidatul de dreapta, pe care-l cunoşteau şi căruia nu prea aveau ce să-i reproşeze. Nu le-a trebuit nici candidatul de stânga, reprezentant al actualului tsunami politic generat de criză. Nu, nici pomeneală, Diaspora a considerat că imaginea ei trebuie să fie Dan Diaconescu şi televiziunea lui.

Nu ştiu ce-ar mai fi de spus. Sigur, în Diaspora sunt destui români cărora li se face pielea găinii când se gândesc la Dan Diaconescu şi la partidul lui. Dar ce folos? Rezultatul este clar: Diaspora a votat PP-DD. E ca la fotbal. Degeaba o parte din echipă a jucat foarte bine, câtă vreme cealaltă parte a păsat la adversar şi a băgat autogoluri – calificarea a fost ratată.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!