luni, 21 ianuarie 2013

Faceti-va bine (208)

Nufărul alb
Denumire ştiinţifică: Nymphaea alba.
Prezentare. Nufărul alb este o plantă acvatică, perenă, ce poate fi întâlnită în Delta Dunării şi în apele conexe, dar şi în alte ape stătătoare, în lacuri de pădure sau în canale cu apă stătătoare. Aparţine familiei nimfaceelor. Are un rizom gros, plasat în mâlul de pe fundul apei. Frunzele pornesc din acest rizom şi ajung la suprafaţa apei printr-un peţiol lung. Nufărul alb înfloreşte toată vara şi la începutul toamnei. Florile au între 10 şi 14 petale şi sunt albe. Când timpul este frumos, florile de nufăr se deschid dimineaţa şi se închid după-amiaza. Nufărul alb poate fi şi cultivat, în lacurile şi ochiurile de apă din parcuri şi grădini, ca plantă decorativă. Nufărul alb are importanţă economică, dar şi medicinală. Calităţi medicinale au rizomii şi frunzele. 

De la frunza de nufăr alb se foloseşte mai ales coada, care se pune la uscat şi din care, la nevoie, se face o infuzie. Preparatele care se obţin sunt: infuzie, pilule anafrodiziace (potolesc pulsiunile sexuale), extract apos, extract fluid.
Substanţe active importante. Rizomul de nufăr alb este foarte bogat în amidon – circa 40 la sută din greutatea sa. Din acest motiv, rizomul se usucă şi se macină, având utilizări în industria pielăriei. Compusul specific este nufarina.
Întrebuinţări. Infuzia de nufăr alb are proprietăţi sedative deosebite, fiind utilizată în insomnii,  anxietate, hiperexcitabilitate sexuală (anafrodiziac utilizat împotriva priapismului şi nimfomaniei). De pildă, din cozile de frunze de nufăr alb se face o infuzie, folosită de sute de ani în tratarea isteriilor şi a cazurilor de nimfomanie. Tradiţia spune că nufărul alb are şi capacitatea de a alunga spiritele rele, această plantă fiind folosită, în vechime, ca talisman în călătoriile lungi.

Nufărul galben
Denumire ştiinţifică: Nuphar lutea.
Prezentare. Nufărul galben este o plantă bine reprezentată, având un rizom foarte gros (circa 10 cm grosime) şi foarte lung (circa trei metri lungime). Frunzele au un peţiol de asemenea lung – până la suprafaţa apei, unde plutesc. Florile sunt mari, galbene şi apar în perioada verii, din iunie şi până în august. Nufărul galben creşte în apele lin curgătoare şi în apele stătătoare mai puţin frecventate de oameni şi animale mari. Aparţine familiei nimfaceelor. Utilizări medicinale au rizomii, folosiţi sub formă de cataplasme, dar şi florile – din care se face infuzie.
Substanţe active importante: amidon, tanin, săruri minerale, acizi, nufarină.
Întrebuinţări. Făina de rizom este folosită, sub formă de cataplasme, la tratarea unor boli de piele. Se remarcă prin efectele sale astringente, antimicrobiene şi cicatrizante. Infuzia de nufăr galben acţionează eficient în reglarea activităţii intestinale, fiind antidiareic. În legătură cu unele proprietăţi medicinale misterioase ale rizomului de nufăr galben, cercetările au dovedit că acestea sunt, pur şi simplu, poveşti. De altfel, rizomul de nufăr galben se poate confunda cu rădăcina de ginseng, adesea fiind vândut, de către comercianţii necinstiţi, drept rădăcină a acestei plante. Încă un fapt interesant: din florile de nufăr galben se pot face dulceţuri şi şerbeturi care, pe lângă faptul că sunt foarte bune, au şi proprietăţi medicinale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!