marți, 29 ianuarie 2013

Faceti-va bine (210)

Obligeana
Denumirea ştiinţifică: Acorus calamus.
Denumiri populare: spetează pestriţă, spetează tărcată, călin, calmuz.
Prezentare. Obligeana este o plantă iubitoare de umezeală. Această plantă erbacee, perenă, cu un miros specific foarte puternic, provine din India, fiind adusă în Europa în secolul XVI. Dezvoltă un rizom spongios şi, totuşi, consistent, de culoare albă sau roz în interior. Tulpina poate ajunge până la 1,5 metri înălţime. 
Frunzele sunt foarte alungite, chiar liniare, iar florile au o culoare galben-verzuie. Obligeana este o plantă de cultură, dar poate fi întâlnită şi în sălbăticie, prin mlaştini. Se remarcă prin marea sa putere aromatică. Cea mai valoroasă parte a acestei plante o reprezintă rizomii, folosiţi ca aromatic în industria cosmeticelor, dar şi în cea alimentară. De asemenea, rizomii sunt folosiţi în terapii medicinale. Din rizomi se obţin următoarele preparate medicinale: infuzie, decoct, tinctură, pulbere, lichior medicinal.
Substanţe active importante: ulei volatil, acorelină, calamină, glucozidă amară, amidon în cantitate mare, dextrină, vitamina C.
Întrebuinţări. Despre binefacerile medicinale ale rizomului de obligeană se ştie încă din Antichitate, fiind utilizat nu numai în India, dar şi în Arabia, precum şi în Grecia şi Roma antică. De exemplu, femeile romane puneau decoctul de obligeana în apa băii, pentru a căpăta, după îmbăiere, un plus de frumuseţe şi de prospeţime. Mestecarea rizomului proaspăt de obligeană este o practică indicată, obligeana protejând împotriva bolilor infecţioase, datorită proprietăţilor ei antiseptice. Din acest motiv, rizomul de obligeană este folosit şi în fabricarea pastei de dinţi, a apei de gură, la parfumuri, dar şi în alimentaţie. Principala formă sub care se utilizează obligeana în practicile medicinale este infuzia de rizom. Această infuzie stimulează secreţiile gastro-intestinale, fiind un preparat antispastic, analgezic, carminativ, stomahic. Infuzia de obligeană are un rol important şi în fortificarea nervilor, tonifiind şi revigorând, de altfel, întreg organismul. Afecţiuni în care este recomandată obligeana: colici abdominale, balonări abdominale, tulburări neuro-vegetative cu anxietate, lipsă de poftă de mâncare, scrofuloza infantilă, în diverse afecţiuni epidermice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!