joi, 31 ianuarie 2013

Faceti-va bine (212)

Odoleanul (Valeriana)
Denumire ştiinţifică: Valeriana officinalis.
Denumiri populare: valeriană, iarba pisicii, guşa porumbelului.
Prezentare. Odoleanul este o plantă erbacee din familia valerianaceelor. Are flori mici, grupate în inflorescenţe, culoarea acestora fiind roz sau albă. Planta se poate găsi în flora spontană, dar este şi cultivată. Rădăcinile, şi în special rizomii de odolean, au valoare medicinală însemnată, efectele lor în probleme de menţinere a sănătăţii fiind cunoscute de foarte multă vreme. Pentru preparate medicinale se poate utiliza şi planta întreagă. Din odolean (valeriană) se prepară infuzie, pulbere de rădăcină, macerat, extract moale, pilule.
Substanţe active importante: valerianat de bornil, formiat de bornil, ulei volatil, acizi izovalerianici, doi alcaloizi (colina şi valeriana), valerianat de metil, glucozide.
Întrebuinţări. Acizii valerianici sunt elementul esenţial în acţiunea, în efectele acestei plante asupra organismului – ca sedativ al sistemului nervos central şi al celui local, al inimii, dar şi ca antispasmodic. Infuzia de obligeană reglează totodată mecanismele secreţiilor gastrice, diminuând aceste secreţii. Ceaiul de obligeană se foloseşte, în mod obişnuit, în stări de agitaţie, în insomnii, în calmarea spasmelor şi a stărilor de vomă, dar, prin tradiţie, acest ceai este important în combaterea nevrozei cardiace şi a palpitaţiilor. Din rizomii şi rădăcinile de odolean se prepară şi o tinctură, cu acţiune medicinală mult mai puternică decât cea a infuziei. Folosirea în scopuri medicinale a acestei plante se va face sub îndrumarea medicului. În condiţii de utilizare nesupravegheată, preparatele de odolean pot crea dependenţă, precum şi dereglări fiziologice şi de comportament.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!