vineri, 22 februarie 2013

Doua povesti surori ale lui André Gide (3)

Scoala femeilor(c)                                                                                               
                                                                                13    octombrie. 

        O scrisoare de la Robert! Dar nu mie, ci mamei ii scrie! Şi cred că a fost mişcată de această dovadă de respect. Înţeleg ca doreşte să păstreze scrisoarea, căci este foarte frumoasă; şi cum şi eu vreau s-o pot reciti, o transcriu aici:

         „Stimată doamnă, 
          Eveline va înţelege şi mă va ierta că nu ei, ci dumnea­voastră simt nevoia să vă scriu astăzi. Aş dori să nu-i um­bresc fericirea vorbindu-i de durerea mea şi de aceea spre dumneavoastră îmi întorc faţa pentru a plînge. Frumosul cuvînt «mamă» nu-1 mai pot spune nimănui altcuiva acum. Îmi veţi îngădui, deci, să nutresc de acum înainte pentru dumneavoastră sentimentele de respectuoasă afec­ţiune pe care le aveam faţă de fiinţa pe care am pier­dut-o ieri.
         Da, cea care m-a adus pe lume a murit ieri, pot spune în braţele mele. Nu şi-a pierdut cunoştinţa decît cu cîteva ore înainte de a-şi da sufletul. Era conştientă încă ieri dimineaţa cînd a primit împărtăşania din mîna preotului pe care îl chemasem. Aştepta liniştită moartea şi nu părea să sufere decît dîndu-şi seama de cît aveam s-o plîng. Ultima ei bucurie, aşa mi-a spus, a fost să afle că m-am logodit şi că mă poate părăsi ştiind că nu rămîn singur pe acest pămînt. Vă rog să-i spuneţi aceste lucruri Evelinei şi să adăugaţi că voi regreta întotdeauna că ma­mei nu i-a fost dat s-o cunoască.
         Primeşte, te rog, mamă, prinosul de respectuos devo­tament al celui care se consideră încă de pe acum fiul tău. 
                                                                                   Robert D.“
        
         Dragul meu drag! Aş dori să împărtăşesc durerea ta. Mă străduiesc să fiu tristă; dar totul e în zadar. Sufletul meu se scaldă în fericire şi tot ce simt alături de tine, fie şi durere, se preschimbă în bucurie.

 Cap2
 Cap4



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!