miercuri, 6 februarie 2013

Faceti-va bine (215)

Orezul
Denumire ştiinţifică: Oryza sativa.
Prezentare. Orezul este o graminee anuală, mare iubitoare de umezeală. Tulpina plantei de orez este dreaptă, cilindrică, noduroasă – mai ales spre bază. La o anumită înălţime de la sol, această tulpină se ramifică. Înălţimea maximă a orezului din cultură este de 1,30 metri. Frunzele orezului sunt lungi, liniare, cu peri pe ele. Inflorescenţa este foarte dezvoltată – poate ajunge chiar şi la 30 cm lungime, fiind în formă de ciorchine. Florile apar în iulie şi august. Fructul de orez este o cariopsă. După cum se ştie, orezul este un aliment de bază pentru aproape jumătate din populaţia lumii. Fiind un aliment foarte hrănitor, orezul are şi o serie de proprietăţi medicinale. Pentru aplicaţii medicinale se prepară apă de orez, mucilagii de orez, decoct, orez fiert.

Substanţe active importante: vitamine (B1, B2, B6, A, PP), 12 săruri minerale, caroten, protide, lipide, glucide.
Întrebuinţări. Din punct de vedere medicinal, orezul este eficient, prin tradiţie, în tratarea deranjamentelor gastro-intestinale, precum şi în unele afecţiuni dermatologice. Cercetări mai noi arată că orezul şi preparatele medicinale din orez reduc hipertensiunea, favorizează creşterea, combat asteniile. De asemenea, orezul potenţează activitatea rinichiului, sporind şi îmbunătăţind calitativ întreaga activitate de la nivelul rinichilor şi a căilor renale. Prin compoziţia deosebit de complexă şi de echilibrată, orezul şi preparatele medicinale din orez favorizează procesele de creştere şi de fortificare a organismului, fiind recomandate copiilor şi convalescenţilor. În medicina chinezească, orezul este considerat a fi un veritabil agent anticanceros.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!