joi, 7 februarie 2013

Faceti-va bine (216)

Orzul
Denumire ştiinţifică: Hordeum sativum.
Denumiri populare: orz de primăvară, orz de toamnă.
Prezentare. În mod obişnuit, orzul este cultivat ca plantă furajeră şi industrială. Anumite calităţi ale sale îl fac să fie, însă, consumat şi de oameni. Astfel, orzul este folosit la fabricarea berii, a surogatului de cafea, a alcoolului. Arpacaşul este un produs obţinut şi din orz. Tot din orz se prepară şi malţul. Orzul este o plantă anuală. Aparţine de familia gramineelor. Ajunge la aceleaşi dimensiuni ca şi grâul, adică maximum 1,5 metri înălţime. Are frunze aspre, fără perişori, numărul de internoduri fiind între cinci şi şapte. Orzul înfloreşte în lunile iunie-iulie. Inflorescenţa care se dezvoltă are formă de spic, ceva mai mic însă decât spicul grâului. Valoare medicinală au boabele de orz. Se prepară decoct, făină, malţ. Malţul conţine enzime şi vitamine.
Substanţe active importante: un alcaloid specific numit dordeină, amidon, maitină, săruri minerale, vitaminele A, B şi C, protide, lipide, celuloză. 
Întrebuinţări. Din punct de vedere medicinal, orzul este important în tratarea unei serii întregi de afecţiuni, administrându-se atât intern, cât şi extern. Intern se foloseşte îndeosebi pentru tratarea unor afecţiuni gastro-intestinale, în special pentru restabilirea climatului optim de funcţionare a stomacului şi intestinelor, iar extern pentru tratarea unor infecţii subcutanate şi cutanate. Preparatele din orz sunt laxative, tonice (hepatic, nervos, cardiac), remineralizante, digestive, răcoritoare, vasoconstrictoare şi, totodată, foarte nutritive. Datorită acestor calităţi, preparatele din orz sunt indicate în bolile respiratorii, în enterite, diarei, stări febrile, scorbut, gută, astenii nervoase, chiar diabet, precum şi în tratarea abceselor, aftelor bucale, amigdalitelor. Medicina populară utiliza orzul şi în tratarea tusei, a inflamaţiilor gâtului, în afecţiuni ale splinei. Dacă este folosit în alimentaţia curentă, orzul nu poate fi decât favorabil unei evoluţii sănătoase şi, de aceea, este recomandat copiilor, bătrânilor, persoanelor cuprinse de o oboseală generală sau chiar aflate în stare de epuizare. Din orz se fac şi fulgi, terciuri, caşete, utilizarea sa fiind lesnicioasă şi fără efecte toxice


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!