duminică, 17 martie 2013

Doua povesti surori ale lui André Gide (12)


Şcoala femeilor (l)
                                                                                                                      9 iulie
Deşi îmi dau seama că n-are niciun rost să umplu paginile acestui caiet, nu pot tăgădui că faptul de a-mi nota gîndurile îmi face bine. Dar nu mai las ca altădată condeiul să alerge în voia lui. Nu sunt propriu-zis preocu­pată de ideea de a scrie bine; dar fiindcă stau şi cuget mai mult, mi se pare că am început să scriu mai bine. N-am învăţat niciodată atît de temeinic ca acum, încercînd să-i învăţ pe copiii mei, Gustave şi Genevieve. Pen­tru a-i ajuta să înţeleagă mai bine autorii ce figurau în cărţile lor de şcoală, i-am recitit şi eu, încercînd să-i pă­trund mai bine. Şi aşa se face că am acum cu totul alte preferinţe şi că multe cărţi modeme, care mă interesau altădată, mi se par azi searbede şi fără miez, în timp ce opere pe care le citeam fiindcă trebuia şi care mă plicti­seau de moarte prind viaţă, arătîndu-mi faţete mereu noi. Acolo unde altădată nu ştiam să văd decît fraze pom­poase şi retorice dau de voci ce-mi vorbesc în taină, aşa că mă îndrept adesea spre marii clasici ca spre nişte sfă­tuitori, ca spre nişte prieteni. Lor le-am cerut ajutor şi am găsit în filele prăfuite îmbărbătarea şi alinarea de care am atît de mare nevoie, căci mă simt îngrozitor de singură.
                                                                                                                      11 iulie
Bătrînul abate Bredel, care sosise la Bordeaux pentru a asista la înmormîntarea unei rude, a venit la mine aseară. Mă cunoaşte atît de bine!... Altădată mă înţelegea atît de bine!... M-am spovedit lui, lucru pe care nu-l mai făcusem demult, căci sunt ani de cînd nu-mi mai îndeplinesc datoriile creştineşti. Felul în care Robert demon­strează tuturor că este un dreptcredincios a izgonit parcă toată credinţa din sufletul meu; dovezile sale de cucerni­cie m-au făcut să mă îndoiesc de autenticitatea sentimen­tului meu religios. Cînd îl văd îngenunchind cu atîta os­tentaţie în biserică, rugăciunea pe care-o simţeam mijindu-mi în suflet se curmă dintr-odată... Dar ieri, din slă­biciune, din teamă de singurătate şi din dorinţa de a simţi pe cineva aproape, nu m-am putut împiedica să-i vorbesc abatelui, care doreşte să-l consider mai mult drept prieten decît drept duhovnic. Vai! După această conversaţie am rămas şi mai descumpănită, şi mai descu­rajată, şi mai fără sprijin decît eram mai înainte, nemaiavînd încredere nici în mine însămi, după cum nu mai am nici în Robert.
Preotul a început prin a-mi spune că nu întotdeauna „dintr-un preaplin sufletesc se ivesc cuvintele" şi că ade­sea în timpul rugăciunii faptul de a îngenunchea precede elanul pornit din inimă. M-a sfătuit deci să accept faptul că la Robert expresia unui sentiment nu este întovărăşită pe loc de sentimentul adevărat şi să nădăjduiesc că acest sentiment se va ivi mai tîrziu, chemat de gesturi şi cuvinte. După părerea abatelui, important este nu atît să spui ce gîndeşti (adesea oamenii gîndesc strîmb), ci să spui ceea ce trebuie să gîndeşti, că pînă la urmă, ca de la sine, şi uneori aproape dincolo de voinţa ta, ajungi să gîn­deşti aşa precum vorbeşti. Ce să mai continui? Abatele a luat cu străşnicie apărarea lui Robert, mi-a refuzat drep­tul de a pune la îndoială sinceritatea lui şi n-a vrut să vadă în tînguielile şi în ceea ce el numeşte „revendicările mele" decît o manifestare a celei mai vinovate trufii, tru­fie care a crescut şi s-a întărit în sufletul meu fiindcă nu mi-am mai îndeplinit conştiincios îndatoririle creştineşti. In timpul acestei convorbiri, într-atît este de mare pute­rea pe care preotul a ştiut s-o capete asupra mea, am înce­tat să-mi mai dau limpede seama de ce anume mă plîngeam şi ce anume îi reproşam lui Robert. Nu mai eram decît un copil neascultător, care cere, fără temei, să i se facă pe voie. Şi cînd i-am spus, plîngînd în hohote că, deşi el nu vrea să vadă în spusele mele decît răzvrătire, doresc din toate puterile să mă dăruiesc şi să mă pun în slujba a ceva, dar a ceva care să fie adevărat, şi că în sufletul lui Robert, în ciuda unor aparenţe înşelătoare, nu există decît un mare gol, abatele mi-a răspuns, îmbunîndu-se deodată şi pe-un ton grav:
     Atunci, copila mea, datoria ta e să-l ajuţi să as­cundă acest gol... în ochii celorlalţi. Apoi a adăugat pe-un ton şi mai pătruns: Şi mai ales în ochii copiilor voştri. Trebuie neapărat ca ei să continue să-şi respecte, să-şi cinstească tatăl. Ţie îţi revine sarcina să-i acoperi, să-i as­cunzi cusururile, să le cauţi leac, aşa încît să nu-şi dea seama de ele copiii voştri. Da, e datoria ta de soţie, da­toria ta de creştină şi de mamă, o datorie de la care nu te poţi sustrage fără a cădea în păcat.
Prăbuşită la picioarele lui, stăteam cu capul în mîini, plîngînd în hohote şi cu obrajii roşii de ruşine. Cînd mi-am ridicat ochii spre el, l-am văzut lăcrămînd, şi-am simţit că sufletul lui era năpădit de-o milă atît de adîncă şi de sinceră, care m-a mişcat mai mult decît toate cuvintele pe care le rostise. N-am spus nimic, n-am găsit niciun cuvînt pe care să-l pot rosti, dar abatele a înţeles că aveam să-i dau ascultare.
   N-a lipsit mult pînă să rup tot ceea ce scrisesem aici în carnet în timpul acestor ultime zile, dar m-am răzgîndit. Mai bine aşa, să-mi pot reciti gîndurile, de n-ar fi decît pentru a roşi că le-am scris...
                                                                                                                   12   iulie.
Aşadar, nu-mi rămîne nimic altceva de făcut decît să mă pun în slujba unui om pe care nu-l mai iubesc, pe care nu-l mai stimez; un om care nu-mi va fi de loc re­cunoscător pentru sacrificiul pe care-l fac, pentru că nu e în stare să-l înţeleagă şi pe care nici măcar nu-l va lua în seamă; un om de a cărui mediocritate mi-am dat seama prea tîrziu, un măscărici a cărui soţie sunt. Asta e datoria mea pe lume, raţiunea mea de a fi, ţelul meu; şi nu mai văd nicio portiţă de scăpare.
In zadar abatele face să strălucească în faţa ochilor mei frumuseţea resemnării. „Dumnezeu vede tot“, spune el. Şi mai adineauri, în cumplita mea deznădejde, mi-am dat seama că am încetat să cred în Dumnezeu în clipa cînd am încetat să cred în Robert. Pînă şi gîndul că aş putea să mă regăsesc alături de el în viaţa de dincolo de mormînt, asta fiindu-mi jalnica răsplată pentru faptul că i-am rămas credincioasă, mă îngrozeşte... într-atît în­cît din fundul inimii mele refuz viaţa veşnică. Şi dacă mă tem atît de puţin de moarte e tocmai fiindcă nu mai cred în viaţa de dincolo de mormînt, nu mai pot să cred. Am scris ieri cuvîntul „ascultare"; dar nu-i adevărat; sufletul meu e plin numai de deznădejde, de răzvră­tire, de mînie. „Trufie", spune abatele... Fie; cred că preţuiesc mai mult decît Robert şi că, arătîndu-mă su­pusă faţă de el, n-aş face altceva decît să văd şi mai lim­pede cu cît îl depăşesc, aş deveni şi mai trufaşă. Abatele, care vrea să mă păzească de păcatul trufiei, nu-şi dă oare seama că mă duce în ispită sfătuindu-mă să-i dau ascul­tare lui Robert şi că singura cale pe care aş putea s-o apuc ca să ajung la smerenie este tocmai calea trufiei?
Trufie. Smerenie... Tot rostesc în sinea mea aceste cuvinte fără să le desluşesc înţelesul, ca şi cum în urma convorbirii cu preotul vorbele n-ar mai avea nicio noimă. Şi gîndul care mă frămîntă şi cu care lupt în zadar, gînd care nu-mi dă pace şi care întinează în ochii mei atît pe abate, cît şi adevărurile de care vrea să mă convingă, este că Biserica şi cei ce-o slujesc nu se sinchisesc decît de aparenţe. Abatele îngăduie mult mai bucuros un simula­cru care-i este folositor decît sinceritatea mea, care-l pune în încurcătură şi care-l mîhneşte. Robert a ştiut să-l câş­tige de partea lui, aşa cum a ştiut să-i ducă cu preşul (ce expresie urîtă!) pe toţi ceilalţi. Robert merită toată la­uda, eu doar hula. Dacă aparenţele ascund sau nu ceva, asta n-are nicio însemnătate. Abatele se mulţumeşte doar cu dovada exterioară. Toată lumea crede ca el; şi eu sunt cea trufaşă, fiindcă nu pot accepta să trăiesc încon­jurată numai de aparenţe. Ceea ce mă străduiesc să caut dincolo de ele, n-are niciun fel de importanţă, e numai o părere, nu există.
    Fie! De vreme ce se pare că trebuie să mă mulţumesc numai cu veşminte, voi îmbrăca şi eu veşmîntul smere­niei, fără ca adevărata smerenie să-şi găsească loc în sufletul meu. Dar, în deznădejdea mea, aş dori ca în seara asta să pot crede în Dumnezeu, pentru a-l întreba dacă într-adevăr asta cere de la mine.
                                                                                                                   13   iulie.
O telegramă alarmantă expediată de tata mă cheamă imediat la Paris. Robert a avut un accident de automobil. „Nu e grav“, scrie în telegramă, dar tata îmi cere totuşi să viu. Dacă starea lui Robert ar fi foarte gravă, l-ar fi chemat şi pe Gustave. Asta îmi spun mereu ca să mă li­niştesc.
Am avut remuşcări groaznice pentru gîndurile pe care le-am notat în acest caiet în ultimele zile. Din fericire, lui Gustave îi merge acum destul de bine, ca să nu-mi fie teamă să-l las singur cîteva zile. Gazda noastră mi-a fă­găduit că va avea în mod deosebit grijă de el, şi doctorul, care era de faţă cînd a sosit telegrama, m-a asi­gurat că-mi va trimite în fiecare zi un buletin medical cu starea sănătăţii lui. Mă întorc deci la Paris cu pri­mul tren.
                                                                                                              Paris, l4 iulie.
Domnul fie lăudat! Robert trăieşte. Doctorul Marchant şi chirurgul îmi spun că n-am nici un motiv să fiu alar­mată. Dar cum oare să nu văd în acest accident un semn, precum mi-a spus şi abatele Bredel, pe care l-am găsit la căpătîiul lui Robert? Robert a fost izbit de un automobil, dar, printr-o minune, roata care ar fi putut să-l strivească a trecut doar peste braţul drept. Marchant spune că nu are decît o dublă fractură a humerusului, care se va vin­deca foarte uşor.
Ceea ce m-a speriat în primul moment a fost faptul că faţa lui Robert era pe jumătate acoperită de un bandaj. Echimoze fără importanţă, mă asigură Marchant. Robert suferă însă de groaznice migrene, pe care le îndură cu un curaj şi o răbdare într-adevăr demne de admirat. După tot ce am scris aici trebuie să mai adaug că mă temeam de cele ce avea să-mi spună, sau, mai bine zis, mă te­meam că în prezenţa lui avea să mă cuprindă iar acel sentiment de exasperare de care am vorbit. Dar, de la primele cuvinte pe care le-a rostit, mi-am dat seama că nu încetasem nici o clipă să-l iubesc.
     Te rog să mă ierţi pentru toate grijile pe care vi le prilejuiesc, mi-a spus Robert pe un ton simplu.
Cînd a văzut că mă apropii de el, a adăugat:
     Nu, nu mă săruta. Prea sunt hidos.
Avea puterea să surîdă, în ciuda durerilor.
M-am aruncat în genunchi la picioarele patului plîn­gînd înăbuşit şi i-am mulţumit lui Dumnezeu că nu şi-a plecat urechea la ruga mea păcătoasă, că mi l-a păstrat pe Robert, apărîndu-mă de acea libertate vinovată de care mi-e ruşine că am dorit-o. Din toată inima mă rog să-mi fie iertat păcatul.
Poate că aş desluşi şi mai bine vrerea Domnului de-a mă pune la încercare, dacă abatele nu şi-ar da atîta oste­neală să mă convingă de acest lucru. Mă răzvrătesc acum împotriva a tot ce îmi spune, chiar în clipa cînd sunt mai hotărîtă să mă supun; s-ar spune ca grăuntele de răzvrătire, pe care cu nesăbuinţă l-am lăsat să-mi încolţească în suflet, ar şti că numai pe acest pămînt sărac mai poate prinde. Ştiu că nu-şi poate împlînta ră­dăcinile adînc, aşa că nu mi-e prea teamă. Îmi dau însă acum seama cîtă dreptate avea abatele să mă acuze de trufie, cînd i-am vorbit de revolta ce-mi stăpînea sufle­tul. Văd şi eu acum că numai din trufie se naşte acea nevolnică mînie care mă cuprinde cînd îl aud cum mă tot povăţuieşte să-mi fac datoria pe care am acceptat s-o îndeplinesc. Nu vede oare că nu mai e nevoie să-mi ţină predici pe tema asta? Şi de păcatul ăsta, Doamne, îţi cer iertare, şi-am să mă smeresc într-atît încît să-l iau călăuză pe Robert, ale cărui merite nu le-am ştiut pre­ţui pînă acum.
Mama mi-a propus să stea cu Gustave cît timp voi lipsi. Am primit, aşa că pleacă diseară la Arcachon.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!