marți, 23 aprilie 2013

Cei 13 si misterul (22)

Adormiră pe rînd cu toţii. Plutele lunecau cuminţi pe rîu şi întunericul creştea. Invincibilul Ş îl supraveghea atent pe Petcu cel Blînd care rodea încetişor funiile. Peste puţin timp, cei doi reuşiră să se desprindă de pluta băiatului şi porniră cu mare viteza înainte. În acel moment, indivizii simţiră o zdruncinătură şi se treziră. Dar cum nu puteau desluşi nimic în beznă şi cum pluta lor îşi reluă drumul firesc, se culcară şi adormiră din nou.
Jeff, care şedea pe margine, căzu de pe plută şi se pomeni în apă. Buimăcit de somn, nu-şi dădu seama ce se întîmplase şi, cînd strigă după ajutor, echipajul era departe.
Înotă din răsputeri, luptîndu-se cu valurile şi de abia reuşi să se agaţe de un bolovan uriaş ce ieşea pe jumătate din apă. Dîrdîind de frig, ud pînă la piele, Jeff se gîndi că nu i-ar strica puţină gimnastică. După ce epuiză toate exerciţiile învăţate, încercă şi cîteva figuri de balet. Dar se încălzi aşa de tare, încît fu nevoit să mai facă o baie să se răcorească.
      Apoi se ghemui într-o scobitură a bolovanului şi dormi pînă a doua zi de dimineaţă.
Cînd se sculă şi se văzu singur, înconjurat din toate părţile de apă, îl cuprinse neliniştea. Deodată observă ceva alb oprit între pietre sub apă şi, privind mai îndeaproape, constată că era un ou. Sări în rîu şi-l cără cu greutate pe bolovan.
Oul era întreg şi şoricelului i se păru că-1 cunoaşte de undeva.
       Parcă ne-am mai văzut! îi spuse el.
       Pe mine în orice caz nu, fiindcă sînt nou născut; pe Vasilica poate da.
       Vasilica?
       Da. M-a făcut azi-noapte în somn şi cum am alunecat, am căzut în apă. Noroc că nu m-am spart.
       Ştii, îi mărturisi şoricelul jenat, îmi pare rău că va trebui să te mănînc.
Oul rămase pe gînduri. Apoi rosti liniştit:
       Aş vrea să-ţi fiu de folos cît mai mult, aşa că din gălbenuş poţi lua la prînz, din albuş seara şi din coaja mea poţi să-ţi faci un pahar.
Jeff încuviinţă şi puse oul cu grijă în scobitura bolovanului ca să nu cadă. Începu să cutreiere de la un capăt la altul „insula de piatră", cum numea el bolovanul şi constată că era stearpă şi nelocuită de nimeni. Se întrebă neliniştit dacă aici îşi va petrece toată tinereţea sau dacă indivizii îl vor mai găsi vreodată.
Oricum, trebuia să-şi facă un adăpost pentru vreme rea şi pentru apărare împotriva sălbăticiunilor rîului.
Se apucă să-şi clădească o colibă din pietricele şi beţişoare, luate de pe fundul apei. O vrabie inimoasă îl întrebă dacă n-avea nevoie de ajutoare. Cum însă Jeff, adîncit în munca lui, nu-i dădu niciun răspuns, vrabia găsi de cuviinţă să-i aducă trei rîme arhi­tecte. Dar şoricelul, prea mîndru ca să ceară sprijinul cuiva, nici nu vru să le vadă.
Seara însă, îl cuprindea frica. De cum se făcea întuneric, i se părea că aude paşi apropiindu-se de el pe la spate, umbrele se întindeau ca nişte braţe uriaşe, lungindu-se lacome spre bolovan. Dar mai prindea curaj la gîndul că naufragiase în condiţii miste­rioase, pe o insulă pustie, că era stăpînul acestui vast ţinut de piatră. Indura cu eroism pişcăturile unor ţînţari derbedei şi în fiecare zi se întreba cum ar putea scăpa de ei. Încercă să-i ia cu binişorul, mustrîndu-i blînd, pe urmă, văzînd că puţin le păsa, se înfurie şi le spuse cuvinte tari. Nereuşind nici aşa, căzu pradă deznădejdedii. Dar iată că într-o după-masă, pe cînd şedea de vorbă cu o mreană obeză şi-i povestea cu multe înflorituri peripeţiile sale pe plută, ţînţarii se adunară în jurul lui şi începură să-l asculte curioşi. La urmă, unul dintre ei izbucni entuziasmat:
        Dacă ne istoriseşti în fiecare seară cîte o aventura de a ta, te lăsăm în pace.
Într-adevăr, ţînţarii se îmblînziră şi deveniră moi şi docili ca nişte fluturi. Îl urmară orbeşte pe şoricel oriunde se ducea, şi-i sorbeau cu interes cele mai neînsemnate vorbe.
Întotdeauna, înainte să se culce, Jeff îşi nota în „Jurnalul de bord" impresiile din timpul zilei:
„Vreme frumoasă. Nicio ambarcaţiune Ia orizont",
„De două ceasuri, şapte păstrăvi suspecţi lîngă insulă".
„Un brotac a venit să-mi facă portretul. Fiind şaşiu, mi s-a părut lipsit de talent şi l-am refuzat categoric".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!