joi, 11 aprilie 2013

Faceti-va bine (235)

Pinul
Denumire ştiinţifică: Pinus montana; Pinus sylvestris.
Prezentare. Pinul este un conifer de mari dimensiuni. Aparţine, fireşte, familiei pinaceelor (abietaceelor), fiind reprezentativ pentru această familie. Înălţimea sa maximă este de 50 metri (Pinus sylvestris). Are o frumoasă coroană piramidală. Coaja este roşie-alburie-cărămizie şi se exfoliază. Frunzele au formă de ace. Pinul înfloreşte în lunile mai şi iunie. Conurile, de circa şapte centimetri lungime, au culoare cafenie. Pinul creşte în zonele alpine şi sub alpine. Pentru uz medicinal se recoltează mugurii de pin, din care se prepară infuzie, decoct, extract. În aplicaţii medicinale, cel mai utilizat preparat este infuzia.
Substanţă activă importantă: uleiul volatil. Mugurii sunt bogaţi şi în vitamina C. Acele de pin conţin pinosolvină, un compus care are proprietăţi bactericide şi tuberculostatice.
Întrebuinţări. Infuzia din muguri de pin este indicată în tratarea bronşitelor şi a reumatismului. Totodată, această infuzie calmează inflamaţiile pulmonare şi ale căilor respiratorii, fiind un bun dezinfectant pentru tractul respirator. Diuretică, infuzia de pin are influenţă favorabilă în funcţionarea rinichiului. Este, de asemenea, un bun dezinfectant al căilor urinare. Infuzia de muguri de pin are şi acţiune antispastică. La rândul său, infuzia de ace de pin acţionează în tuberculoză, având calităţi antiinflamatoare şi descongestionând aria pulmonară. Mugurii de pin se folosesc şi la producerea de bomboane medicinale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!