luni, 22 aprilie 2013

Mici intamplari cu animale (140)

Dacă pe la sfîrşitul lui ianuarie ai noroc de o zăpadă bună şi te încrezi în carabină, în ochi şi în mînă, poţi face o vînătoare care iese din cadrul celor obişnuite. Atunci hoinăresc vulpile în alaiurile lor de nuntă. Pe întinsul zăpezii le vezi de departe. Măiestria e să le poţi apropia cu sania sau dibuind, pînă la o sută sau două sute de paşi, de unde le poţi trimite un glonţ. Cadrul peisajului de iarnă e feeric, iscusinţa ţi-e pusă la probă, îm­puşcătura e frumoasă, succesul — daca te încununează — îţi dă mulţumire.
Într-o asemenea zi mă ducea sania în pasul domol al căluţi­lor peste întinsul fără urmă de drum. Ţineam pe cît se putea coamele dealurilor, de unde vederea e largă. Încă era dimineaţă bună, cînd văd într-a doua coastă ceea ce căutam. Mergea În pas întins vulpea, după ea cu doi peţitori. Se grăbea, şi nu prea tare; se întorcea, se hîrîia către vulpoiul prea îndrăzneţ, se mai şi oprea. Am avut vreme să ocolesc pe după un deal şi să mă apropii destul. Carabina cu glonţ mic şi razăm a plesnit ca din bici aerul îngheţat, unul dintre vulpoi a sărit cuc şi a rămas nunta fără el.
Încă petreceam din ochi perechea de vulpi care, speriată, fu­gea aşa cum putea mai repede, cînd omul cu sania mă atinge cu cotul şi îmi arată cu codiriştea spre stînga. Venea acolo un alt vulpoi, asemenea copoilor, cu botul în urmă, fără greş pe unde trecuse alaiul. A dat undeva de dîra de miros ademeni­tor şi se grăbea să-şi încerce şi el norocul. A trebuit să audă împuşcătura — iar vulpea cunoaşte prea bine ce înseamnă ea — şi totuşi nu se putea dezlipi de chemarea miresmei.
A ajuns la vulpoiul mort. S-a oprit, a înconjurat, a revenit şi l-a mirosit din toate părţile. Era vulpoi; nu-l interesa. Că era mort — treaba lui. Morţii cu morţii... A luat iarăşi urma.
Glonţul meu a scăpătat puţin. S-a răsturnat vulpoiul, dar s-a răscolit, în clipa următoare a sărit sus şi s-a dus ca fulgerul, în trei picioare; cel drept din faţă îi bălăbănea frînt de sub umăr. M-am scîrbit eu cît se cuvine să te scîrbeşti cînd păţeşti aşa ceva, dar n-a fost nici cea dintîi şi nu va fi nici cea din urmă întîmplare de acest soi. Păcat numai că am ologit bietul vulpoi şi se va chinui mult cu piciorul fracturat.
L-am ridicat pe cel căzut, ne-am continuat drumul, am mai plesnit o vulpe, am tîndălit la amiază pe sub o poală de pă­dure aţîţînd un foc şi gustînd. Spre seară am pornit către sat. În depărtare se iveşte iarăşi o vulpe cu suita după ea. Era prea tîrziu ca să mai încerc să apropii. Opresc sania şi petrec alaiul cu binoclul. Binoclul e bun, aerul curat, ochii nu mi se vor fi stricat aşa deodată. Totuşi, oare văd bine? Nici vorbă să greşesc: dintre cei doi vulpoi, cel care înainta la coada fru­moasei hupăia în trei picioare. Piciorul drept din faţă îi bă­lăbănea, frînt de sus. Hotărît! Era vulpoiul meu de astă-dimineaţă ! Spaimă, picior sfărîmat, durere, nevolnicie în mers, toate au fost copleşite. Talazurile în care se frămîntă vietăţile în epoca dragostelor de multe ori ni se par nebunie. Uneori însă s-ar potrivi parcă mai bine să le socotim eroism în împlinirea marii porunci a speciei.
Ionel Pop - Instantanee din viata animalelor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!