sâmbătă, 27 aprilie 2013

Suferintele tanarului Werther (8)

                                                                                            24 martie
Mi-am înaintat demisia la Curte şi sper că îmi va fi primită. Mă veţi ierta că nu v-am cerut voie s-o fac. Trebuia să plec neapărat, şi, apoi, ştiam ce-aţi fi spus voi ca să mă convingeţi să rămân, aşa încât... Comunică asta mamei. Într-un sirop oarecare; n-am încotro, şi ea trebuie să ia lucrurile aşa cum sunt, n-am ce să-i fac. Desigur că are s-o doară când are să audă că avântul cu care pornise fiul ei ca să devină consilier intim şi ministru plenipotenţiar s-a frânt deodată şi că acum se întoarce mofluz acasă! Credeţi ce vreţi şi gândiţi-vă la toate cazurile posibile în care aş fi putut şi ar fi trebuit să rămân. Atâta vă spun: că plec, şi, ca să ştiţi unde mă duc, aflaţi că aici se află prinţul ***, căruia îi place foarte mult societatea mea. Când a aflat că mi-am dat demisia, m-a rugat să merg cu el la moşia lui şi să stau acolo toată primă­vara. Mi-a făgăduit să mă lase cu gândurile mele şi, fiindcă ne înţelegem unul cu altul până la un anumit punct, am să încerc şi am să mă duc cu el.


                                                                                             19 aprilie
 Îţi mulţumesc pentru cele două scrisori pe care mi le-ai trimis. N-am răspuns fiindcă am pus deoparte fila asta în aşteptarea veştii că demisia mi-a fost primită. M-am temut ca nu cumva mama să intervină la ministru şi să-mi strice planurile. Acuma demisia mi-a fost primită. Nu vă pot spune cu câtă greutate şi ce-mi scrie ministrul; dacă aţi şti, aţi izbucni din nou în lamentaţii. Prinţul moştenitor mi-a dat la plecare douăzeci şi cinci de ducaţi, cu vorbe care m-au mişcat până la lacrimi. Prin urmare, nu am nevoie de banii pe care i-am cerut deunăzi mamei în scrisoare.

                                                                                                   5 mai
 Mâine plec şi, fiindcă locul meu de naştere e numai la şase mile de aici, vreau să-l văd iarăşi şi să-mi aduc aminte de zilele de visare de odinioară. Am să mă duc chiar la poarta prin care mama a ieşit cu mine când, după moartea tatei, a părăsit locurile acestea dragi şi plăcute ca să se închidă într-un oraş. Adio, Wilhelm, am să-ţi scriu despre călătoria mea.

                                                                                                     9 mai
 Am făcut pelerinajul la locul meu de naştere cu toată evlavia unui pelerin, şi multe sentimente neaşteptate m-au cuprins. M-am oprit la teiul cel mare, care se află la un sfert ceas de oraş, înspre S..., m-am coborât din trăsură şi-am poruncit vizitiului să plece înainte, pentru ca eu, mergând pe jos, să gust fiecare amintire, proaspătă şi vie, după placul inimii mele. Am stat sub teiul care, altădată, când eram copil, fusese ţinta şi graniţa plimbărilor mele.
Cum s-au schimbat lucrurile! Atunci, în fericită neştiinţă, doream să plec în lumea necunoscută, unde nădăjduiam să găsesc inimii mele atâta hrană şi atâta plăcere, încât să-mi umplu şi să-mi potolesc pieptul plin de dor şi de năzuinţe. Acum mă întorc din lumea largă... o, prietene, cu câte nădejdi neîndeplinite, cu câte planuri sfărâmate!... Priveam în faţa mea muntele, care de mii de ori fusese ţinta dorinţelor mele. Ceasuri întregi puteam să stau aici şi să mă uit cu dor în depărtare, să mă pierd cu sufletul plin de înflăcărare prin pădurile şi prin văile care se înfăţişau atât de prietenos visătoare; iar când, la un ceas anumit, trebuia să mă întorc, cu câtă părere de rău părăseam locul acesta iubit!... M-am apropiat de oraş, am salutat toate căsuţele vechi şi cunoscute; cele noi mă dezgustau, cum mă dezgustau toate schimbările petrecute aici. Am intrat pe poarta oraşului şi m-am regăsit îndată pe de-a-ntregul.
Dragul meu, nu-ţi pot istorisi toate amănuntele; pe cât mi s-a părut mie de frumos, pe atât de monoton ar fi când aş poveşti. Mă hotărâsem să locuiesc în piaţă, chiar în casa unde am stat noi odinioară. Ducându-mă într-acolo, am observat că şcoala, unde o femeie bătrână şi de treabă ne ţinuse în ţarc copilăria, se schimbase într-o prăvălie de mărun­ţişuri. Mi-am adus aminte de neliniştea, de lacrimile, de apatia şi de spaima pe care le-am suferit în chichineaţa asta. Nu făceam un pas fără să nu văd ceva demn de observat. Un pelerin în ţara sfântă nu întâlneşte atâtea locuri de pioasă aducere-aminte, şi sufletul lui cu greu poate fi mai plin de o sfântă înduioşare. Încă un lucru dintr-o mie. Am mers de-a lungul râului, în jos, până la o anumită curte. Acesta fusese şi mai demult drumul meu şi pe aici se aflau locurile unde noi, copiii, ne întreceam aruncând pietre turtite pe apă în aşa fel încât să salte de mai multe ori. Mi-am adus bine aminte de vremea când stam aici uneori şi mă uitam la apă; cu câte gânduri minunate o urmăream, ce fabuloase îmi închipuiam că sunt ţinuturile către care curge şi cât de repede ajungea la marginile închipuirii mele; şi totuşi mergeam mai departe tot mai departe, până când mă pierdeam cu totul în contemplaţia unor zări nevăzute.
Vezi tu, dragul meu, tot aşa de fericiţi şi tot aşa de mărginiţi erau şi acei neasemuiţi oameni din vechime! Tot aşa de copilărească era simţirea şi poezia lor! Când Ulise vorbeşte de marea cea nemăsurată şi de pământul cel fără sfârşit, totul e adevărat, uman, adânc, mărginit şi tainic. La ce bun că acum pot să spun, ca orice şcolar, că pământul e rotund?! omul are nevoie numai de câteva palme de pământ ca să fie mulţumit, şi încă de mai puţine ca să se odihnească sub ele.
Acuma mă aflu în castelul de vânătoare al prinţului. Cu prinţul mă împac foarte bine. E un om sincer şi simplu. În jurul lui sunt însă oameni ciudaţi, pe care nu-i pricep de fel. Nu par să fie nişte ticăloşi, şi totuşi n-au înfăţişare de oameni cinstiţi. Uneori îmi par cinstiţi, şi totuşi nu pot avea încredere în ei. Îmi pare rău de un lucru, şi anume: că de multe ori el vorbeşte de lucruri pe care numai le-a auzit sau le-a citit şi le redă exact din punctul de vedere al aceluia care le-a ­spus sau le-a scris.
Îmi preţuieşte inteligenţa şi talentele mai mult decât inima, care e totuşi singura mea mândrie, care e singurul izvor al oricărei forţe, al oricărei fericiri, al oricărui necaz. Ah, ceea ce ştiu poate şti oricine, dar inima mea e numai a mea!
 
                                                                                                25 mai
 Aveam ceva în cap despre care nu voiam să vă vorbesc înainte de a se preface în faptă: acum, când nu s-a îndeplinit, mi-i totuna. Voiam să plec la război; de mult mă tot gândeam s-o fac. Mai ales pentru asta l-am urmat aici pe prinţ, care e general în serviciul prinţului ***. La o plimbare i-am spus ce am de gând. El m-a îndemnat să nu fac asta, şi ar fi trebuit ca pasiunea să-mi fie mai puternică decât necazul ca să nu dau ascultare argumentelor lui.

                                                                                                11 iunie
  Spune ce vrei, nu mai pot rămâne în locurile acestea. Ce să fac aici? Mă plictisesc. Prinţul se poartă cât se poate de bine cu mine, şi totuşi nu mă simt în largul meu. Adevărul e că nu avem nimic comun unul cu altul. E un om inteligent, dar de o inteligenţă cu totul obişnuită. Vorbele lui nu mă amuză mai mult decât dacă aş citi o carte bine scrisă. Mai stau numai o săptămână, şi după aceea pornesc iar la drum. Un lucru bun am făcut aici: am desenat. Prinţul înţelege arta şi ar înţelege-o şi mai bine dacă nu s-ar poticni de urâcioasa manieră ştiinţifică şi de terminologia obişnuită. De multe ori scrâşnesc din dinţi când, cu caldă închipuire, îl port prin natură şi artă şi când el crede că a nimerit bine aruncând câte un termen tehnic caracteristic.
 
                                                                                                16 iunie
 Da, sunt numai un călător, un pelerin pe acest pământ! Dar voi sunteţi altceva?

                                                                                               18 iunie
 Unde vreau să mă duc? Ţi-o spun doar ţie. Aici mai stau doar două săptămâni. După aceea, mi-am băgat în cap că trebuie să vizitez minele din ***. De fapt, însă, nu-i vorba de asta; vreau să fiu mai aproape de Lotte, asta e tot. Şi râd de propria mea inimă şi îi fac pe plac.


                                                                                                29 iulie
 Nu! E bine! Totul e bine!... Eu... soţul ei! O, Doamne, care m-ai făcut, dacă mi-ai fi dăruit această fericire, toată viaţa mea ar fi fost o neîntreruptă rugă! Dar nu vreau să mai vorbesc de asta; iartă-mi aceste lacrimi, iartă-mi dorinţele mele zadarnice!... Ea, soţia mea! Să pot strânge în braţe pe cea mai dulce fiinţă de pe pământ!... Mă trece un fior din cap până în picioare, Wilhelm, când Albert îi cuprinde în braţe trupul mlădios.
Şi pot oare să spun? Şi de ce n-aş spune-o, Wilhelm? Ea ar fi fost cu mine mai fericită decât cu el! O, el nu e omul care să împlinească toate dorinţele acestei inimi! O anumită lipsă de sensibilitate, o lipsă... ia-o cum vrei!... care face ca inima lui să nu bată cu simpatie la citirea unui pasaj dintr-o carte dragă, în timp ce inima mea şi a Lottei se întâlnesc; şi tot aşa în sute de alte ocazii, atunci când se întâmplă să ne exprimăm părerile noastre cu privire la faptele unui al treilea. Dragă Wilhelm!... El o iubeşte, e drept, din tot sufletul, şi o asemenea iubire merită orice!....
Un om nesuferit m-a întrerupt. Lacrimile mele s-au uscat. Gândurile mi s-au împrăştiat. Adio, dragul meu.
P7


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!