duminică, 28 aprilie 2013

Trei milenii de umor (13)

Mark Twain conducea o doamnă la masă. Aflîndu-se într-o dispoziţie deosebită el i-a zis:
    Ce frumoasă sunteţi!
Mai puţin amabilă, doamna i-a răspuns:
    Îmi pare rău că nu pot să vă întorc acest compliment!
    O, a rîs Mark Twain, de ce nu procedaţi la fel ca mine, scumpă doamnă? Minţiţi!


Mark Twain a petrecut cîteva zile într-un mic sat. Cu acest prilej l-a vizitat o delegaţie a bătrînilor din localitate, solicitîndu-i o contribuţie la ridicarea unui gard al cimitirului.
    Nu, i-a refuzat scriitorul. Din partea mea nu o să primiţi nici un cent, stimaţi domni! De ce are nevoie un cimitir de gard? Cei ce zac acolo şi aşa nu se mai reîntorc, iar ceilalţi, care n-au ajuns încă acolo, în nici un caz nu-şi doresc un loc în cimitir.

Ziaristul: D-le Mark Twain, aveţi fraţi sau sunteţi singurul copil la părinţi?
M. T.: Eu însumi nu sunt lămurit pe deplin.
Ziaristul: După asemănare mi-am închipuit că fotografia de acolo trebuie să fie a unui frate de-al dv.
M. T.: Fireşte. Este William, sărmanul meu William.
Ziaristul: Este mort?
M. T.: Desigur. Ba chiar mai mult, cred! Noi am fost de fapt gemeni. Pe cînd eram încă foarte mici am fost schimbaţi cu prilejul îmbăierii şi nimeni nu mai ştie care cine este. Mai tîrziu unul din noi doi a murit. Nici atunci nu s-a putut sta­bili cu precizie cine a părăsit lumea aceasta. Unii ziceau că William, alţii ziceau că eu. Cu toate acestea treaba era mai simplă decît se credea. Unul din noi avea un semn din naştere pe braţul stîng. Acela eram eu! Şi tocmai acel copil a murit. Deci, eu nu mai sunt eu, cel puţin aşa cred eu. Se poate de­monstra însă şi... Staţi domnule, de ce fugiţi? Uite ce oameni, nu aşteaptă să le explici totul în linişte! Şi mai aveam cîteva presupuneri formidabile!...

Într-o seară, lui Mark Twain i-a fost recomandat un celebru pianist. Acesta s-a interesat dacă Twain apreciază concertele de pian. Scriitorul i-a răspuns:
    Da, în mod deosebit, mai ales că odată, un pian mi-a salvat viaţa!
    Cum s-a întâmplat?
    Pe cînd încă eram copil, în oraşul meu natal s-a produs o mare inundaţie. În momentul în care apa a atins nivelul etajului întîi, unde locuiam noi, tata s-a urcat pe o sofa şi a plutit pe ea, pînă cînd a fost salvat.
    Şi dv.? au întrebat toţi, plini de nerăbdare.
    Eu... l-am însoţit folosind... pianul!

Un amic, pasionat jucător de golf, a ţinut neapărat ca Mark Twain să-l admire în timpul jocului. Amicul mînuia crosa ca un diletant. În loc să lovească mingea el izbea bulgării de pămînt. Rămăşiţele unui asemenea „proiectil" l-au izbit pe Mark Twain în obraz. După prima minge reuşită, amicul s-a adresat scriitorului.
    Ei, cum îţi place terenul nostru de golf?
  Este într-adevăr cel mai bun din cîte am gustat pînă acum, a murmurat Mark Twain, ştergîndu-şi buzele.

Mark Twain a fost invitat la un milionar, care servea oaspe­ţilor bucate gustoase şi rare, dar nu uita să le amintească de fiecare dată cît sunt de scumpe. Aşa a făcut şi cînd a servit invitaţilor fruc­tele, iar pe masă au apărut nişte struguri superbi. Boabele erau de mărimea unor prune. Gazda s-a lăudat:
  Vă asigur că fiecare boabă m-a costat cel puţin un dolar. Mark Twain a strigat de pe partea cealaltă a mesei:
    Într-adevăr minunaţi aceşti struguri! Vă rog să mă ser­viţi cu alţi şase dolari!

Mark Twain avea un prieten care îi asculta schiţele şi poves­tirile umoristice cu plăcere. În fine, după un timp, prietenul s-a apucat el însuşi să scrie, iar o revistă i-a publicat o schiţă. Fericitul autor s-a prezentat la Mark Twain cu revista şi i-a spus:
  Te rog, citeşte treaba aceasta scrisă de mine. De altfel, mi-am dat seama că scrisul schiţelor şi al povestirilor nu-i mare scofală!
Mark Twain şi-a privit cu seriozitate prietenul şi i-a şoptit la ureche:
    Da. Ai dreptate. Dar te rog să nu spui nimănui acest lucru. Nu ne trăda!
P12


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!