vineri, 19 aprilie 2013

Trei milenii de umor (7)

Ajuns celebru prin lucrarea „Discurs asupra universalităţii limbii franceze", Rivarol era un scriitor care nu-şi cruţa duşmanii, dar nici prietenii, încondeindu-i deopotrivă. Iată ce-a notat despre Condorcet: „Scrie cu opiu pe foi de plumb", iar despre Mirabeau: „Mirabeau este singurul om din lume care seamănă leit-poleit cu reputaţia de care se bucură: e într-adevăr un om groaznic - este capabil de orice pentru bani, chiar şi de o faptă buna".


Aflat în refugiu la Londra, Rivarol a fost întrebat de un amic ce părere are asupra poeziei prezentate şi scrisă în hexa­metri.
    Hexametrii sunt buni, a spus Rivarol, dar au lungimea lor...
Un amic îi spunea Doamnei de Stael, în timp ce aceasta lucra la un roman cu caracter autobiografic, următoarele:
    N-o să-ţi fie de loc uşor dacă vrei să spui adevărul despre intimităţile dumitale!
    Nu-ţi făcea nici o grijă, a venit răspunsul. Îmi voi face doar un portret al părţii de sus!...
 
Lord Byron a fost acostat pe stradă de un cunoscut şi n-a scăpat de acesta pînă nu i-a dat cu împrumut o sumă de bani. Plecînd mai departe, poetul a întîlnit un prieten pe care nu l-a văzut de vreme îndelungată.
    Vai ce mult ai slăbit! — i-a zis prietenul, privindu-l cu atenţie.
    Ai dreptate, i-a răspuns poetul. Chiar adineauri am pierdut douăzeci şi cinci de pfunzi!


Clemens Brentano era un bun cunoscător al psihologiei femi­nine. Printre altele, el a susţinut că nicio femeie nu poate încheia o scrisoare fără ca să adauge jos un invariabil post scriptum. Prietenii n-au dat crezare afirmaţiei, drept care Brentano şi-a publicat opinia. La cîteva zile el a primit o mi­sivă din partea unei doamne, binecunoscută în lupta pentru emanciparea femeilor. Scrisoarea se încheia cu următoarele rînduri:
„...Sper că nu sunteţi pe deplin convins că femeile sunt întoc­mai cum le-aţi descris. De faţă aveţi o probă vie. A dv...“ Iar dedesubt era adăugat: „P.S. Ce ziceţi Herr Brentano? Cine are dreptate? Dumneavoastră sau eu?“


Pe cînd se afla la Munchen, celebrul umorist Saphir se îmbol­năvise grav. Aflînd, regele Ludovic I l-a trimis pe medicul curţii să-l caute. Saphir însă nu l-a primit, refuzînd categoric consultaţiile oferite.
Făcîndu-se bine, s-a  întîlnit cu regele la plimbare. Majestatea-sa  i-a zis:
    Saphir, Saphir, de ce nu l-ai primit pe medicul meu ca să te caute de boală?
    Medicul Majestăţii Voastre, a răspuns umoristul, este nu­mai pentru nemuritori!
 

P6


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!