sâmbătă, 25 mai 2013

Faceti-va bine (259)

Roiniţa
Denumire ştiinţifică: Melissa officinalis.
Denumiri populare: iarba roiului, busuiocul stupului, roişte.
Prezentare. Roiniţa este o plantă erbacee perenă, aparţinând familiei labiatelor. Rizomul, de culoare brun-gălbuie, este lemnificat. Tulpina are muchii şi se ramifică, ajungând până la 80 cm înălţime. Frunzele au formă ovală şi sunt păroase, ca de altfel întreaga parte superioară a tulpinii. Florile formează o inflorescenţă, culoarea lor schimbându-se pe măsură ce floarea evoluează – la început este gălbuie, pentru ca mai apoi să devină albă sau uşor liliachie. 
Roiniţa înfloreşte toată vara, fiind cunoscută ca o plantă meliferă. Creşte pretutindeni în flora spontană din România, în zonele de câmpie şi deal, în luminişuri, pe pajişti, pe fâneţe şi poieni, pe marginea drumurilor, preferând locurile uscate şi adăpostite. Mireasma acestei plante este foarte plăcută – roiniţa răspândeşte o aromă de lămâie. Uleiul volatil extras din frunzele de roiniţă se foloseşte în industria medicamentelor. Din punct de vedere medicinal, valoroase sunt frunzele, vârfurile tinere cu frunze şi flori, uneori numai florile, din care se prepară infuzie, decoct, tinctură, suc.
Substanţe active importante: ulei volatil, citrol, citroneol, camfor, principii amare, tanin.
Întrebuinţări. Din punct de vedere medicinal, roiniţa are nu mai puţin de 10 proprietăţi. Este bacteriostatică, antispastică, stomahică, antidiareică, antiemetică, sedativă, carminativă, coleretică, antiseptică şi cicatrizantă. Se administrează intern, dar şi extern (uz extern – sub formă de cataplasme şi băi). Intern, preparatele din frunze de roiniţă sunt indicate în colite cronice, spasme şi colici pe traiectul gastro-intestinal, dischinezii biliare, tulburări neurovegetative, lipsă de poftă de mâncare, vomă, diaree. Preparatele de roiniţă stimulează secreţia celulei hepatice, amplifică secreţia biliară, diminuează stările de agitaţie şi nelinişte, îmbunătăţesc activitatea stomacului, facilitează digestia. De asemenea, combat ameţelile, pierderile scurte de conştiinţă, migrenele, blocajele digestive. Roiniţa este o plantă foarte căutată de albine, mierea obţinută fiind un adevărat medicament natural.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!