joi, 23 mai 2013

Orbirea nationala

Stau si ma intreb: de ce oare raspandesc oamenii mesaje precum cel din imagine? Ce-i face pe ei sa il compatimeasca pe unul care a ajuns la puscarie pentru ca a comis infractiuni? In ce fel de societate ar dori ei sa traiasca? Ce s-ar alege de lumea asta daca ea ar fi reorganizata dupa regulile si principiile acestor indivizi? Oare va veni candva si vremea in care toti oamenii vor intelege ca este nevoie de justitie si ca ea trebuie sa fie oarba? 
Pe mine unul, textul care insoteste fotografia zambitoare a lui Becali ma ingrozeste. Mi se pare, ca sa folosesc un cuvant drag presei, halucinant. E un fel de culme a manipularii, ceva atat de sinistru incat cred ca daca ar fi prins, cel care a imaginat acest text ar trebui sa stea la inchisoare alaturi de Becali.
Cititi cu atentie, nu va lasati inselati: "El a ajutat multi oameni si a primit 3 ani de inchisoare". Ce vrea sa spuna mesajul asta? Ca Becali a primit 3 ani de inchisoare pentru ca a ajutat multi oameni! Cat de primitiv in gandire trebuie sa fii ca sa accepti un asemenea rationament si sa-l mai si distribui pe Facebook? Gigi nu a fost inchis pentru ca a ajutat oameni. In sentinta lui nu scrie "3 ani cu executare pentru infractiunea de a fi ajutat multi oameni". Acolo scrie altceva - 3 ani pentru afacerea schimburilor de terenuri cu MApN.
De ce, totusi, oameni care nu sunt chiar niste pitecantropi accepta sa dea mai departe asemenea manipulari ordinare? Ce motiv poate sa aiba, sa zicem, un inginer, un contabil, un om care a terminat cel putin liceul, pentru a se solidariza in acest mod cu un infractor condamnat? Sincer, nu pot sa inteleg. 
Exista oameni care o duc foarte rau in tara asta, oameni care abia se ajung cu banii pentru un trai de subzistenta. Lucrul asta li se datoreaza in foarte mare masura celor care au facut, dupa Revolutie, bani grei din matrapazlacuri financiare, imobiliare etc. Mii si mii de miliarde au intrat in buzunarele unor oameni care au participat la un sistem mafiot, praduind tot ce le-a iesit in cale, de la CAP-uri si pana la banii europeni. Din cand in cand, cate unul dintre acesti indivizi primeste ceea ce merita, adica o sentinta definitiva si irevocabila. Si atunci, corul napastuitilor, exact cei care o duc rau din cauza mafiotilor, porneste sa il caineze pe respectivul. Nu este intr-adevar halucinant? Mie asa mi se pare. Deci eu fur de la tine cat pot, tinandu-te la nivelul cel mai de jos al nivelului de trai, dupa care, cand sunt prins, tu, victima mea, sari sa ma aperi. Ce se ascunde aici? 
M-am gandit, la un moment dat, ca o fi vorba despre o pervertire a mesajului crestin care zice sa ii ajuti pe cei obiditi etc. Nu m-as mira ca parte dintre cei care bocesc astazi pe umarul lui Becali sa fie fundamentalisti ortodocsi, oameni cu care nu prea poti sa porti o discutie rationala, pentru ca ei stiu una si buna: asa scrie in Carte, asa facem. Pentru ei n-are nicio importanta ce a comis un infractor, tot ce conteaza e ca el se afla dupa gratii si atunci trebuie compatimit.
M-am mai gandit ca e vorba de o incapacitate nativa, la unii oameni, de a pricepe ce se intampla in jurul lor. Indiferent cate studii ar avea, ei nu se pot ridica pana la a privi lucrurile in ansamblu si nu pot lega faptele intre ele. Asa incat nu pricep ca traim rau pentru ca Becali, Nastase, Voicu, Voiculescu si ceilalti sa traiasca bine. Nepricepand, au impresia ca toti astia sunt oameni obisnuiti, care au strans averi pe cai cinstite, iar acum sunt condamnati pe nedrept - mai ales ca unii dintre ei au facut si lucruri bune.
Oricum ar fi, e tragic. E un fel de orbire nationala, care nu se va putea vindeca nicicand altfel decat prin crearea unui sistem autentic de invatamant si educatie. Ori cu Androneasca (si altele de genul ei) la manete, greu de crezut ca lucrul asta se va petrece vreodata.


4 comentarii:

  1. Domnule profesor aveti perfecta dreptate, tot ceea ce am citit este exact ce gandeam si eu intr-o stare de consternare totala. Totusi trebuie sa luam in considerare ca foarte multi dobitoci cu o lipsa foarte mare de educatie ( de orice fel ) au conturi de facebook. Va felicit pentru expunerea asta, eu nu am timp sa scriu atat dar cineva trebuia sa o faca. Albert Alexandru

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci, e imbucurator sa aflu ca nu doar eu vad lucrurile in felul asta

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate că e o manifestare a sindromului Stockholm, pentru că nărodul a fost luat ostatic, mai ales din punct de vedere emoțional, de ăilalți nărozi care sunt pe cai mari...

    RăspundețiȘtergere
  4. E posibil. Ma mai gandesc la o varianta: suntem un popor de infractori. Comitem infractiuni asa cum vorbim - desigur, nu toti facem fraude uriase sau crime, dar mici ilegalitati facem zi de zi. De aici toleranta la infractiune...

    RăspundețiȘtergere

După mine!