joi, 20 iunie 2013

Cereți și vi se va da

În cartea de căpătâi a creștinilor, anume Biblia, se poate găsi următorul text: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide (Matei 7.7)” Asta face parte din predica de pe munte, deci este o părticică din ceea ce i-a învățat Cristos pe ucenicii lui. Carevasăzică, pentru a primi nu trebuie decât să ceri. Sigur că orice om care ia contact cu creștinismul și află cât de simplu e acolo să obții ceea ce-ți trebuie, este uimit de așa o învățătură. Mulți au zis că nu le-ar strica să o și aplice, așa că s-au apucat să ceară: „Dumnezeu, da-mi și mie te rog un milion de dolari”. Și ce să vezi? Nici pomeneală de vreun ban. Alții au zis: „Dumnezeu, dă-mi să trăiesc 120 de ani” dar au murit la 70. Sigur că se impune întrebarea: e adevărat sau nu ce zice Cristos? Adică e suficient să ceri ca să primești? Sau trebuie să mai faci și alte lucruri?
Răspunsul pe care ți-l dă în ziua de azi orice credincios este următorul: „nu e suficent să ceri, trebuie să ceri fierbinte, din suflet”. OK, chiar dacă nu a spus Cristos explicit lucrul ăsta, este natural să acceptăm că așa trebuie să ne rugăm: fierbinte. Dacă nu putem să ne rugăm fierbinte, ăsta e semn că nici nu ne dorim cu adevărat ceea ce îi cerem lui Dumnezeu. Chiar și atunci când îi cerem ceva unui om, avem mai multe șanse să-l înduplecăm dacă-l rugăm cu lacrimi în ochi. Așadar, îndemnul lui Cristos consemnat de Matei în evanghelia lui, ar suna așa: „Cereți fierbinte, din suflet și vi se va da”.
Să ne gândim acum la un om care este bolnav și urmează să moară. Eu cred că absolut orice creștin aflat în situația asta se roagă fierbinte pentru vindecare. Cu toate astea, în fiecare zi mor pe glob, din cauza a tot felul de boli, mii și mii de oameni, mulți dintre ei fiind creștini și rugându-se fierbinte să nu moară. Din nou se pune, în mod natural, întrebarea: e adevărat ce zicea Cristos sau nu e adevărat? Bineînțeles că orice  creștin are un răspuns, unul foarte simplu: „dacă te-ai rugat fierbinte, din suflet, și totuși Dumnezeu nu ți-a ascultat rugămintea, înseamnă că ai cerut ceva care nu era în binele tău”. Și cu asta s-a terminat totul: orice-aș cere eu, Dumnezeu știe mai bine dacă îmi este sau nu de folos și atunci nu-mi îndeplinește rugămintea - pentru că eu, de obicei, nu am înțelegerea aceea superioară care-mi permite să deosebesc binele de rău. Prin urmare, dacă ar fi vrut să ne transmită întreaga informație, Cristos ar fi trebuit să spună așa: „Cereți fierbinte, din suflet și, dacă Dumnezeu va aprecia că cereți ceva care vă e de folos, vi se va da”.
Mai mult decât atât, să ne punem întrebarea: câți oameni cunoaștem noi dintre cei care s-au rugat fierbinte la Dumnezeu și au primit ceea ce au cerut? Eu trebuie să recunosc că nu cunosc pe nimeni. Cunosc în schimb cazuri de persoane care nu s-au rugat în niciun fel și cu toate astea au scăpat de niște probleme de sănătate destul de serioase.
Si mai e ceva: dacă prin rugăciunea fierbinte, din suflet, s-ar putea obține îndeplinirea unor anumite dorințe, de ce nu ne-a spus Cristos care sunt acelea? El ar fi putut să ne dea o lista de dorințe pe care Dumnezeu le ascultă, cu condiția să ne rugăm fierbinte: vindecarea copiilor noștri, înțelegerea universului, acceptarea morții etc. Și atunci, fiecare dintre noi ar fi avut posibilitatea să aleagă. Așa, însă, suntem lăsați să ne rugăm degeaba și la sfârșit ni se spune: „asta nu era pentru tine”. Mie nu mi se pare în ordine.


2 comentarii:

  1. ‘Ordinea’ ta nu e completă precum cea dumnezeiască
    De câte ori mi s-a ‘dat’ câte ceva, a fost atunci când ma așteptam mai puțin sau nu mai aveam nici o speranța de îndeplinire a dorinței ...
    Si totdeauna exclamam fericita: vezi?! Nu trebuie decât sa ceri, si Dumnezeu îți da... si-apoi generalizam: “ cere si ți se va da”
    De multe ori mi s-a întâmplat asta, de multe ori!

    RăspundețiȘtergere
  2. Și cam care ar fi rostul acestui stil de a da ceva numai după ce omul ajunge la capătul răbdărilor și nu mai are nicio speranță?

    RăspundețiȘtergere

După mine!