luni, 17 iunie 2013

Cum ai putut, Arabela?

În dimineaţa asta, ca de obicei, m-a trezit Cindy care se cerea afară. Era numai şase fără un sfert, dar vorba ceea: vrei câine, stai după el. Am coborât, i-am dat drumul, am pus de cafea şi m-am aşezat la comp să văd cine, ce, de ce, cum, care, unde, cât şi când. N-am apucat să foiesc prea mult, când mi-a apărut din viscerele netului o pagină despre Arabela. O pagină cu nişte informaţii îngrozitoare. Unii poate că-şi mai amintesc acest film serial cehoslovac, în care se întâmplau tot felul de lucruri interesante pentru orice copil al acelor vremuri. Personajul care făcea toţi banii era un vrăjitor pe nume Rumburak sosit dintr-o lume a poveştilor. Apărea, desigur, fata cea bună, Arabela, un băiat din lumea reală care se îndrăgostea de ea, dar fel de fel de intrigi şi interese îi puneau pe toţi în situaţii complicate.
Am făcut rost de acest film cu subtitrare în limba română şi îl am undeva, într-un dulap. Acum vreo trei ani, am încercat să i-l pun Mariei, dar n-am avut niciun fel de succes. E cam mică, mi-am spus, mai aştept o vreme şi încerc din nou. Acum chiar ar putea fi vremea, mă gândesc, dar.... tare nu-mi vine a crede că o să se uite Maria la Rumburak, ea care numai ce a terminat de văzut Gilmore Girls... Dar pentru că încercarea moarte n-are, mă gândesc că în vacanţă, când o să fim departe, neavând încotro, poate o să se uite la vreo trei-patru episoade şi apoi, întoarsă acasă, o să-mi ceară să i le pun şi pe celelalte.
Cum ziceam, veştile pe care le-am primit în dimineaţa asta despre Jana Nagyova - interpreta Arabelei - sunt îngrozitoare. În anii 80 ea s-a stabilit în Germania, unde a devenit om de afaceri. După căderea regimurilor comuniste, s-a întors în ţara ei şi, în anii din urmă, s-a intodus în mediile politice din Cehia. În cele din urmă a devenit şefa de cabinet a premierului Petr Necas. 
Sâmbătă, deci acum două zile, Jana a fost arestată pentru fapte grave de corupție. Premierul și-a anunțat demisia pentru astăzi. Jana riscă cinci ani de pușcărie. Nu vreau să intru in amănunte, pentru că deja mi se face pielea găinii. 

Arabela azi
Îmi aduc aminte de vremea în care ne uitam la serial. Toţi băieţii erau îndrăgostiţi de Arabela. Visul lor era să aibă o prietenă care să arate ca ea, să fie atât de delicată, să aibă aşa un suflet frumos. Mă gândeam că un actor care poate să-ţi transmită aşa o impresie, nu poate să fie, în viaţă reală, prea departe de personajul pe care-l interpretează. Aşa credeam eu, dar trebuie să recunosc că, dacă nu e vorba de o făcătură de presă ori de o confuzie datorată vreunei coincidențe de nume, m-am înşelat.
Arabela, cum ai putut să ne faci una ca asta?


2 comentarii:

După mine!