luni, 1 iulie 2013

Faceti-va bine (268)

Saschiul
Denumire știinţifică: Vinca minor.
Denumire populară: merișor, brebenoc.
Prezentare. Saschiul este o plantă erbacee perenă, aparţinând familiei apocinaceelor. Tulpina principală a saschiului se dezvoltă pe sol și poate ajunge la un metru lungime. Din ea se desprind tulpinile secundare, pe care se dezvoltă florile.  Frunzele, lucioase, au formă de elipsă. Saschiul înflorește în lunile martie și aprilie. Florile sunt colorate în albastru, violet sau roșu spre roz, uneori sunt albe. Saschiul crește în flora spontană – în păduri, la marginea pădurilor, pe liziere, în tufărișuri. Planta este deosebit de frumoasă și se cultivă pentru decor. Saschiul are și importanţă medicinală – mai ales frunzele, dar și restul plantei, din care se pot prepara următoarele: decoct, extract fluid, un vin medicinal și, rareori, infuzie.
Substanţe active importante: o substanţă specifică – vincamina, acizi, hidraţi de carbon, săruri minerale, vincosidă, pectină.
Întrebuinţări. Saschiul are proprietăţi sedative și antispastice. Este relaxant, vasodilatator, depurativ, contribuind la descongestionarea ţesuturilor. Preparatele de saschiu se utilizează, cu precădere, în afecţiuni cardiace, precum și în cele legate de circulaţia sângelui, fiind folosit în tratamente împotriva arterosclerozei și hipertensiunii – este vasodilatator, vasoregulator, tonic al circulaţiei coronariene și periferice, favorizează oxigenarea creierului, reduce tonusul arterial. În timpurile vechi, în Occident, această plantă era considerată ca având proprietăţi magice. Și tot din acele timpuri, saschiul este cunoscut ca un remediu de nădejde în caz de cefaleele sau de ameţeli. Datorită, în primul rând, compusului numit vincamină, saschiul este folosit și în industria farmaceutică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!