joi, 1 august 2013

Aberatii pseudo-stiintifice

Exista un tip de emisiune TV la care participa tot felul de personaje absurde, care vorbesc pe un ton doctoral despre cele mai variate bazaconii: sfarsitul lumii, vindecarea bolilor de la distanta,  parapsihologie, reptilieni, extraterestri, reincarnare etc. Presupun ca astfel de emisiuni au multi spectatori, altfel nu ar fi difuzate cu atata insistenta, si asta spune ceva despre nivelul de educatie al romanilor.
Iordanescu - parapsiholog si fizician cuantic

M-am uitat de curand la o astfel de emisiune, ca sa ma binedispun. In platou erau adunate niste personaje de-a dreptul fabuloase: Monica Tatoiu, Remus Cernea, un oarecare teolog Daniel Ionașcu (despre care am aflat ulterior ca e si avocat, in aceasta calitate aparandu-l pe Gigi Becali) si, in sfarsit, un anume Lucian Iordanescu - prezentat drept psiholog si parapsiholog, dar care nu inceta sa aminteasca faptul ca el a terminat fizica si matematica.
Subiectul emisiunii - sfarsitul lumii. Ce-am putut auzi acolo, m-a facut sa ma tavalesc pe jos de ras. Monica Tatoiu, spre exemplu, ne anunta ca are si ea un doctorat pe tema integrarii teoriei relativitatii a lui Einstein  cu teoria electromagnetismului a lui Maxwell.  Nu poți unifica cele doua teorii, zice Tatoiu, decat daca „pleci de la acel proces de visare si spui domne, in loc sa lucrez cu o sfera, ma apuc si-n fiecare punct al sferei construiesc spatiul tangent la sfera, viteza nu mai depinde de spatiu, nu mai e derivata spatiului in raport cu timpul, obtii un spatiu - asta a fost teza mea de doctorat - in opt dimensiuni, in care integrezi cele doua teoreme si in care curbura spatiului nu mai este constanta.” Bineinteles ca toata aceasta chestiune este putin cunoscuta, ne mai spune Tatoiu, ceea ce nu ma mira deloc.
Cel mai savuros a fost insa numitul Lucian Iordanescu. Omul acesta are darul de a spune lucruri fantasmagorice cu aerul ca este un atotstiutor care ne imparte si noua din adevarurile bine ascunse la care el are acces. O sa citez doar cateva dintre elucubratiile acestui domn:
Conceptul, asocierea, intre „sfarsit” si „lume” e incongruent.
Acest sfarsit e absurd, istoria ne-a confirmat ca nu exista asa ceva
Nu se mai distruge cu tancul si cu pusca si cu bomba. Acuma sunt tehnici psihotronice, sunt campuri de energii, e cu totul altceva. Habar n-au oamenii. Daca intram in fizica cuantica si ne ducem pe un univers holografic vedem ca noi gandim numai succesiv si liniar, dar sunt planuri paralele. Ce se-ntampla in planul asta nu se-ntampla in planul celalalt.
Nu o sa stau sa explic de ce totul este o aiureala. O sa spun doar atat: noroc cu Remus Cernea care i-a cam pus la punct pe interlocutori, aratandu-le ca nu stiu ce vorbesc si ca folosesc un fel de pseudo-stiinta cu care nu reusesc decat sa prosteasca lumea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!