miercuri, 14 august 2013

Eliberarea lui Becali

Aflu cu satisfacţie că judecătorii nu i-au permis lui Becali să se ducă acasă pentru trei luni. El va rămâne în puşcărie până la ispăşirea pedepsei pe care a primit-o pentru faptele lui. În acelaşi timp, văd în presă că a apărut un individ care se oferă să execute el pedeapsa în locul lui Becali, susţinând că respectivului infractor ar trebui să i se spună Maria-Ta şi nu să stea la puşcărie.
Eu mă întreb mereu, când văd asemenea imbecili, ce-o fi în capul lor. Ce poate fi în capul unui om care se oferă să execute o pedeapsă în locul altuia, altceva decât confuzie majoră? Hai să judecăm puţin. Ionescu face o crimă, este judecat şi condamnat. Vine Popescu şi zice: „vreau să fac eu puşcărie în locul lui Ionescu”. Frumos, dar dacă aşa ceva ar fi permis, s-ar întâmpla două lucruri: un vinovat (Ionescu) ar sta în libertate şi un nevinovat (Popescu) ar sta la puşcărie. Oare să fie în regulă aşa ceva? Nicidecum. Romanul care a făcut propunerea respectivă este, probabil, un individ redus mintal.
Schema după care operează mintea unui asemenea individ este simplă: Becali a dat bani (nu contează că făcuți dubios) la biserici şi la anumiţi oameni amărâţi - Becali a ajuns la puşcărie pentru că a furat bani - eu mă duc să-l apăr pe Becali, să-i zic Maria Ta şi să fac puşcărie în locul lui. Într-o formă sau altă, foarte mulţi români raţionează conform aceleiaşi scheme. Babele care-i trimit lui Becali cupoanele lor de pensie, participanţii la dezbateri televizate care despică firul în patru încercând să arate că Becali e o victimă, cu toţii sunt nişte oameni care ori nu înţeleg ce înseamnă ca legea să-şi facă treaba, ori îşi bagă picioarele în ea de lege, care e bună doar atunci când le convine lor. Aceşti oameni sunt mulţi. Foarte mulţi. Îngrijorător de mulţi.
Alo, voi ăia care ziceţi că sunteţi mândri pentru că sunteţi români, sunteţi mândri inclusiv pentru că foarte mulţi dintre voi sunt fani Becali şi nu înţeleg care e rolul legilor într-un stat?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!