vineri, 23 august 2013

Faceti-va bine (277)

Sclipeții
Denumire știinţifică: Potentilla erecta.
Denumire popuiară: scrântitoare.
Prezentare. Sclipeţii sunt o erbacee perenă. Fiind o plantă care aparţine familiei rozaceelor, sclipeţii au o floare foarte frumoasă, de culoare galbenă. Rizomul este cilindric, consistent, gros de circa doi centimetri. Din acest rizom bogat cresc tulpinile aeriene, grupate, cu o înălţime redusă (max 50 cm).
Frunzele au formă lanceolată, fiind dinţate. Această plantă înflorește din mai și până la sfârșitul verii. Crește în flora spontană – pe dealuri, în regiunile subalpine, dar și prin Munţii Maramureșului, Sebeșului, Bihorului, precum și în Carpaţii Meridionali. Valoare medicinală au rizomii de sclipeţi, care se recoltează primăvara devreme sau toamna, după ce planta își încetează perioada de vegetaţie. Din acești rizomi de culoare brun-închis se prepară decocturi, pulbere, extracte, siropuri, vin tonic.
Substanţe active importante: taninuri în proporţie de 15 – 20%, tormentol, rezine, săruri minerale.
Întrebuinţări. Preparatele din sclipeţi sunt lesne de utilizat, mai ales în deranjamente intestinale (dizenterie, enterocolită, diaree), precum și în hemoragii (afecţiuni ginecologice). Aceste preparate sunt recomandate și în stomatite, gingivite,  arsuri, nefrite, incontinenţă urinară, răceală, astm. Preparatele obţinute din sclipeţi au proprietăţi cicatrizante și hemostatice, reduc  febra, au acţiune astringentă și tonică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!