luni, 19 august 2013

Faceti-va bine (275)

Schinduful
Denumire știinţifică: Trigonella foenum graecum.
Denumire populară: sfindoc.
Prezentare. Schinduful este o plantă erbacee anuală, originară din zona Mării Mediterane. Face parte din familia leguminoaselor. Tulpina – ramificată, cilindrică, poate ajunge la maximum 75 cm înălţime. Frunzele sunt alterne, trifoliate. Florile au culoare ușor gălbuie sau liliachie și apar în lunile iunie și iulie. 
Fructul de schinduf este o păstaie cu boabe brun-gălbui. Schinduful are un miros specific, puternic. Poate fi întâlnit, ca buruiană, prin semănături, dar se și cultivă pentru nutreţ sau chiar pentru întrebuinţări în bucătărie. Schinduful este una dintre cele mai vechi plante medicinale, fiind utilizat, de multă vreme, nu numai în tratamente umane, ci și veterinare. Pentru obţinerea de preparate medicinale se prelucrează seminţele, care se recoltează cu tot cu păstăi, atunci când acestea au îngălbenit. Se prepară decoct, pulbere, extracte, poţiuni, cataplasme.
Substanţe active importante: saponine, trigonelină, colină, săruri minerale, glucide. Seminţele de schinduf sunt foarte bogate în proteine, având o concentraţie de nu mai puţin de 25% din acest compus De asemenea, sunt bogate în ulei gras și  lecitină.
Întrebuinţări. Sub formă de cataplasme sau de bandaje, schinduful se utilizează în tratarea unor afecţiuni dermatologice, cum ar fi plăgile, rănile ulcerate, furunculozele.  Este recomandat anemicilor, celor care n-au poftă de mâncare, celor care scad în greutate, rahiticilor, astenicilor, diabeticilor. Preparatele pe bază de schinduf dau rezultate și în tratarea impotenţei și a frigidităţii.
Schinduful revitalizează întregul organism, fiind un agent de resuscitare a celor mai importante funcţii ale acestuia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!