joi, 8 august 2013

Spaga eterna

In anul 437 inaintea lui Cristos, filosoful grec Socrate a fost condamnat la moarte si obligat sa bea o cupa cu otrava. Motivul? Coruperea tinerilor atenieni prin dialogurile pe care le purta cu ei la tot pasul. In timp ce astepta linistit in celula sosirea zilei in care trebuia sa bea otrava, unul dintre discipolii lui, pe nume Criton, a incercat sa-l salveze de la moarte. 
Platon relateaza discutia dintre Socrate si Criton, desfasurata chiar in celula in care era inchis Socrate. Iata inceputul acestei discutii:
SOCRATE: De ce-ai venit la ceasul acesta, Criton? Nu-i prea de dimineaţă?
CRITON: Ba da.
SOCRATE: Pe ce vreme să fie?
CRITON: Dis-de-dimineaţă.
SOCRATE: Mă mir că ţi-a dat drumul înăuntru păzitorul închisorii. 
CRITON: A, mă cunoaşte bine, Socrate, pentru că am venit des aici, şi apoi l-am îmbunat şi eu cu câte ceva.
Ceea ce poate fi aflat din acest schimb de intrebari si raspunsuri, e ca in Atena, cu cinci secole inainte de venirea lui Cristos, se practica incalcarea legii contra spaga. Dupa cum marturiseste Criton, ca sa poata intra in celula lui Socrate, i-a dat spaga paznicului inchisorii. L-a imbunat, zice Criton, ceea ce te face sa te gandesti ca acel paznic era un om rau, dar care devenea mai bun in momentul in care primea cate ceva - probabil bani.
Darea si primirea spagii au, asadar, o vechime considerabila. Sunt convins ca indicii despre spagari se gasesc si in vechile papirusuri egiptene. Acest fenomen se manifesta, neintrerupt, de mii si mii de ani, in toate partile locuite de oameni ale planetei. Asa ca toate promisiunile de eradicare a coruptiei pe care le fac politicienii sunt simple abureli electorale. Niciodata darea si primirea de spaga nu vor disparea, indiferent de legile care vor fi in vigoare. Asadar, cel mai bun lucru ar fi ca politicienii sa ne lase in pace cu palavrageala pe tema lichidarii coruptiei. Subiectele lor ar trebui sa fie cu totul altele, iar de coruptie sa se ocupe justitia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!