luni, 2 septembrie 2013

Faceti-va bine (280)

Scumpia
Denumire știinţifică: Cotinus coggygria; Rhus cotinus.
Denumire populară: oţetar.
Prezentare. Scumpia este un arbust din familia anacardiaceelor, cu o înălţime  destul de redusă, în jur de cinci metri. Tulpina și ramurile au o interesantă, surprinzătoare, culoare galbenă. Frunzele – plasate altern, au peţiolul lung și sunt de formă ovală, ceva mai rotunjite la vârf. Florile sunt mici și au culoare gălbuie sau verzuie. Scumpia înflorește în luna mai. Sucul din frunze și lăstari are un miros specific, de morcov. Scumpia crește în zonele de deal și la munte, formând adevărate tufărișuri. 
Pentru nevoi medicinale se recoltează coaja, frunzele și lăstarii tineri.
Substanţe active importante: gumirezină, miricetină, taninuri.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de scumpie au proprietăţi antiseptice și astringente, fiind indicate în stomatite, gingivite, infecţii ale căilor urinare, incontinenţă urinară. Unii specialiști recomandă utilizarea scumpiei și în afecţiuni digestive (la nivelul stomacului și al intestinelor), precum și în combaterea hemoroizilor și a varicelor.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!