vineri, 6 septembrie 2013

Faceti-va bine (281)

Secara
Denumire știinţifică: Secale cereale.
Prezentare. Secara este o erbacee anuală și face parte din familia gramineelor. Tulpina secarei poate ajunge chiar și la doi metri înălţime, fiind dreaptă, cu frunze linear-lanceolate. Inflorescenţa este sub formă de spic, format, la rându-i, din mai multe spiculeţe comprimate. Secara înflorește târziu, prin iulie-august. Această graminee, cultivată în regiunile cu climă mai aspră și terenuri sărace, este folosită adesea ca furaj verde pentru hrănirea animalelor. Atunci când, însă, este lăsată să ajungă la maturitate, boabele sunt utilizate în consumul oamenilor și în industrie.  Pentru nevoi medicinale se recomandă boabele, care sunt, totodată, și foarte hrănitoare. Din boabele de secară se face făină și, uneori, un decoct. Pâinea de secară este principala formă sub care oamenii consumă această cereală. 

Substanţe active importante: săruri minerale, amidon, proteine, glucide, lipide, celuloză. Hidraţii de carbon se găsesc în cantitate foarte mare în boabele de secară, circa 69%. Alături de hidraţi, proteinele ocupă un loc important în compoziţia bobului de secară, reprezentând până la 13%.
Întrebuinţări. Naturiștii consideră secara un aliment energetic, remineralizant, reechilibrant. Secara activează circulaţia sângelui, fiind și un bun  depurativ – dacă este  consumată mai mult timp. Consumul de pâine de secară poate preveni afecţiuni grele, cum ar fi cele de ficat, arterioscleroza, hipertensiunea, alte boli de inimă cu evoluţie dificilă și imprevizibilă. Consumul de pâine de secară este recomandat și celor care fac munci de birou sau alte munci sedentare. Se spune că secara are avea, în asociere cu  alte produse, un rol benefic în combaterea unei boli foarte grave – scleroza în plăci. În ceea ce privește folosirea secarei în industria alimentară, este binecunoscut faptul că din secară se face adevăratul Whiskey.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!