marți, 1 octombrie 2013

Faceti-va bine (289)

Sorbestreaua
Denumire ştiinţifică: Sanguisorba officinalis.
Denumire populară: cerbărea, cerbăreaua.
Prezentare. Sorbestreaua este o erbacee perenă, aparţinând familiei rozaceelor. La maturitate poate ajunge până la înălţimea de un metru. Are un rizom gros. Tulpina aeriană este dreaptă şi se ramifică în partea superioară. La baza tulpinii, frunzele formează o rozetă, în timp ce pe restul plantei acestea sunt dispuse pe un peţiol lung, aşa cum sunt aşezate frunzele de salcâm. În vârfurile ramurilor apar florile, sub formă de capitule. Culoarea florilor este mov spre roşu purpuriu. Sorbestreaua înfloreşte pe tot parcursul verii. 

Fructul ei este o nuculă. Creşte mai ales în zonele montane, fiind frecventă în fâneţele de pe munte şi de sub munte, mai ales în locuri umede, precum şi prin tufărişuri. Din punct de vedere medicinal, se valorifică planta în întregul ei. Se prepară: decoct, infuzie, extracte, pudră, tinctură, cataplasme.
Substanţe active importante: ulei esenţial, tanin, saponină şi, mai ales, o substanţă specifică numită sanguisorbină.
Întrebuinţări. Preparatele din sorbestrea au proprietăţi sudorifice, digestive, antiinflamatoare, diuretice, cicatrizante. Gargara cu infuzie de sorbestrea combate inflamaţiile dentare, gingivitele, opreşte sângerările bucale. Pudra de sorbestrea este  eficace în sângerările nazale. Sorbestreaua se utilizează în terapii privind enteritele, diareile copiilor, dizenteriile,  digestia defectuoasă. Destul de puţin cercetată, această plantă are – după părerea unor specialişti – şi proprietăţi relaxante, adică ar conferi, celui care o consumă, bună dispoziţie, poftă de viaţă. Plantă de fâneaţă, sorbestreaua este căutată de naturişti, Aceştia o întrebuinţează în salatele de crudităţi. Cunoscătorii, printre care şi Jean Valnet, dau încă o notă bună acestei plante deoarece, pusă în vin (frunzele şi tulpinile), îi conferă acestuia „calităţi de stimulare, bună dispoziţie, răcoritoare”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!