luni, 7 octombrie 2013

Faceti-va bine (291)

Spanacul
Denumire ştiinţifică: Spinacia oleracea.
Prezentare. Spanacul, întâlnit în culturi, este o plantă anuală, uneori bienală. Erbacee legumicolă, spanacul provine din Orient şi face parte din familia chenopodiaceelor. Are o rădăcină fusiformă şi o tulpina dreaptă, care nu prea trece de 30 cm înălţime. Frunzele spanacului – partea comestibilă, hrănitoare, dar şi medicinală – au peţiolul lung, formă de săgeată şi oval-alungită, sunt cărnoase şi au culoarea verde închis. Frunzele de spanac se folosesc în bucătărie, pentru consum curent. Pentru preparate medicinale se recoltează nu numai frunzele, ci şi seminţele. Frunzele se consumă sub formă de preparate alimentare, de salate sau de suc, iar din seminţe se obţine o infuzie sau un decoct.  Naturiştii nu recomandă fierberea frunzelor de spanac, toate proprietăţile lui păstrându-se numai în stare crudă. 


Substanţe active importante: microelemente (fier, fosfor, magneziu, calciu, potasiu), vitaminele B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, acid folie, precum şi o substanţă specifică numită spinacină. Spanacul  este una dintre plantele cele mai bogate în săruri minerale.
Întrebuinţări. Preparatele din frunze de spanac acţionează realmente ca un produs medicinal, contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni. Printre acestea se numără: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia. Preparatele de spanac sunt recomandate celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi epuizare. I se atribuie spanacului şi rolul de activator al secreţiilor pancreatice şi, mai mult decât atât, de agent anticancerigen. Studii recente arată că spanacul este recomandat gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fătului. Potrivit aceloraşi studii, spanacul contribuie la fortificarea vaselor de sânge, a inimii şi a ochilor. În mod obişnuit, spanacul este, totodată, laxativ şi depurativ. Datorită faptului că este depurativ (curăţă organismul de toxine), spanacul se foloseşte intens în curele de primăvară. Seminţele de spanac sunt utile în combaterea constipaţiei.  Spanacul este considerat un bun remediu în stări anemice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!