vineri, 18 octombrie 2013

Faceti-va bine (295)

Sporiciul
Denumire ştiinţifică: Verbena officinalis.
Prezentare. Sporiciul este o erbacee mare, cu tulpina dreaptă, modelată de patru muchii, având o înălţime de circa un metru. Aparţine familiei verbenaceelor. Este o plantă medicinală comună, răspândită în zone părăsite, necultivate, pe marginea drumurilor de ţară, pe pârloage, pe terenuri înţelenite. Frunzele sunt peţiolate, opuse, cu forme diferite, în funcţie de poziţia lor pe tulpina plantei. Florile, de mici dimensiuni, grupate în spic, au culoare roşie sau violetă, uneori albă. Sporiciul înfloreşte cinci luni pe an, din iunie şi până în octombrie. Pentru uz medicinal se foloseşte partea aeriană a plantei, din care se prepară infuzie, decoct, extras, tinctură. 
Substanţe active importante: două substanţe specifice – verbalina şi verbenozida, apoi taninuri, substanţe amare, revulsină, invertină. Datorită acestor compuşi foarte activi, sporiciul se va folosi numai sub asistenţă de specialitate.
Întrebuinţări. Preparatele din sporici sunt recomandate în afecţiuni digestive (dispepsii), hepatice şi renale (colici), respiratorii (bronşită, astmă). Au şi influenţă calmantă, chiar sedativă, fiind utilizate în terapii împotriva insomniilor, nevralgiilor, reumatismelor, asteniei. Se spune că sporiciul ar avea acţiune benefică şi în ceea ce priveşte întărirea rădăcinii firului de păr. De altfel, sporiciul este un puternic stimulator general, resuscitând întregul organism.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!