duminică, 3 noiembrie 2013

Faceti-va bine(300)

Sulfina
Denumire ştiinţifică: Melilotus officinalis.
Denumiri populare: sulcină, surcină.
Prezentare. Sulfina este  o  plantă  erbacee  bienală,  aparţinătoare  de  familia leguminoaselor. Este o plantă dezvoltată, având o tulpină puternică şi ramificaţii largi.  Poate  ajunge  la  1,5  metri  înălţime,  uneori şi  mai  mult.  Frunzele  sunt  trifoliate,  iar florile, de culoare galbenă, au un miros plăcut. Sulfina este o plantă meliferă. Creşte în locuri însorite şi uscate – în fâneţe, pe pajişti, pe terenuri accidentate, prin tufărişuri, pe marginea drumurilor. Pentru uz medicinal se recoltează vârfurile – când sunt înflorite, cu tot cu flori. Preparatul principal obţinut din sulfină– infuzia. Se mai prepară tinctură, hidrolat, colir- infuzie.
Substanţe  active  importante: melilotizida  – un  compus  specific,  ulei  volatil, glucoză, cumarină, tanin. Compusul de excepţie este cumarina, care miroase deosebit – a fân proaspăt.
Întrebuinţări.  Preparatul  de  sulfină  are  proprietăţi  sedative,  expectorante, hipotensive, antiseptice şi antiinflamatoare. Sulfina este recomandată pentru tulburări de circulaţie a sângelui. Contribuie la regenerarea celulei hepatice şi la optimizarea importantelor procese chimice care au loc în ficat. Datorită acestui fapt, se administrează şi în hepatita cronică. Este folositoare şi în afecţiunile renale, ca diuretic şi dezinfectant. Infuzia de sulfină este folosită, deseori, în tratamente privind bronşitele, astmul bronşic, afecţiunile oculare. Fiind un bun dezinfectant, cicatrizant şi antiinflamator, sulfina se foloseşte şi în cazuri de gingivită, abcese dentare, plăgi. Un alt domeniu important în care acţionează, cu efecte benefice, preparatul de sulfină este cel al bolilor cardio-vasculare, în primul rând în hipertensiune arterială, fiind un hipotensiv binecunoscut. Preparatul  de sulfină  este  recomandat şi  în  hiperexcitabilitate masculină, colici intestinali, insomnii. Cumarina, care se găseşte în cantitate mare în codiţele frunzelor de sulfină, este recomandată, sub formă de infuzie, pentru decontractarea muşchilor.  Sulfina  se  poate  folosi şi  sub  formă  de  băi  medicinale,  cataplasme,  gargară, spălături bucale. Sulfina are şi alte utilizări interesante. De exemplu, un buchet de sulfină uscată poate acţiona ca un eficient dezodorizant pentru o întreagă încăpere. De asemenea, sulfina  poate  fi  un  aditiv  aromatic  pentru  brânzeturi şi  caşcaval.  Naturiştii  folosesc părţile tinere ale plantei pentru salate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!