sâmbătă, 7 decembrie 2013

Efectul Tom si Jerry

In sfarsit am inteles de ce continua sa existe oameni care nu ar pregeta sa-l jupoaie de viu pe Basescu si ar faca asta cu atata grija, incat operatiunea sa dureze saptamani intregi. Sincer, m-am gandit ca dupa ce o sa preia uselistii puterea si romanii o sa vada ca nu sunt decat o banda de talhari, mai rea inca decat banda lui Nastase, mi-am inchipuit, cum ziceam, ca lumea o sa dea cu ei de pamant. Cu toate aste, iata, USL sta extrem de bine in sondaje, cumva contra naturii. Si cum pentru toate lucrurile trebuie sa existe o explicatie si cum intotdeauna, fara exceptie, asupra oricarui fapt exista cel putin doua interpretari distincte, romanii au de ales si aici intre mai multe puncte de vedere. 
Ponta si ai lui spun ca stau bine in sondaje pentru ca fac treaba, sunt seriosi, lucreaza in folosul oamenilor etc. Opozitia zice ca de fapt sondajele arata scorurile astea pentru ca uselistii profita de reformele facute de Basescu-PDL, care acum isi arata roadele si oamenii, ignoranti si manipulati, pun totul pe seama actualei guvernari. Altii spun ca sondajele sunt mincinoase, platite de USL cu bani cotiti de la buget. Destui sunt si cei care cred ca lucrurile stau mult mai simplu: romanii voteaza in sondaje din principiu cu puterea. In sfarsit, zic unii ca asta se intampla din cauza uriasului capital de antipatie acumulat de Basescu in urma episodului cu taierea salariilor.
Eu unul cred ca e vorba de cu totul si cu totul altceva. E vorba de dorinta absolut fireasca pe care o simte orice om la un moment dat, vazand ca unul dintre cei doi adversari inclestati intr-o batalie castiga tot timpul. E un fenomen care s-ar putea numi "Efectul Tom si Jerry". Cred ca oricine s-a uitat sau se uita la celebrul desen animat ajunge la un moment dat la saturatie, vazand ca Tom o incaseaza mereu. Eu de fiecare data ma intrebam: dar Jerry chiar nu primeste si el una in nas, macar din cand in cand? Realizatorii serialului au inteles cum stau lucrurile si au avut grija ca in anumite episoade sa iasa si Tom victorios. 
In cazul despre care vorbesc, lucrurile stau exact ca in Tom si Jerry: Basescu e Jerry si USL e Tom. Orice-ar face, de zece ani incoace, USL (sau PSD sau PNL, adica o armata de oameni, controland ditamai institutiile statului), o ia in freza incercand sa-l doboare pe Basescu. Invariabil, Jerry Basescu iese la suprafata. Si atunci intervine efectul de care vorbeam: cei care nu tin nici cu Jerry nici cu Tom Ponta si cu armata sa de motani jigariti incep sa-si doreasca sa-l vada si pe Jerry Basescu pierzand. Va puteti inchipui ce simt fanaticii uselisti, daca observatorii neutri deja s-au cam saturat de victoriile lui Jerry Basescu: ar fi gata sa-l traga pe roata cu mainile lor pe cel care ii scoate din minti. O atitudine irationala, desigur, bine alimentata de celalalt motan, Felix Voiculescu, care a facut tot ce-a putut incercand sa-i dea lui Jerry lovitura de gratie, dar s-a ales de fiecare data cu cate una peste bot.
Manati de dorinta de a-l vedea pe Basescu terminat, romanii needucati si irationali merg pana acolo incat daca Basescu se opune unei noi taxe, unui nou bir pe spinarea lor cocosata de saracie, ei se impotrivesc. E ca si cum m-as duce eu la adversarul meu, care daca ar putea m-ar omori in chinuri si i-as spune: "omule, uite-aici o valiza cu un milion de euro, vreau sa ti-i dau tie", iar ala, in loc sa ia banii, s-ar pune pe un potop de injuraturi si ar scoate cutitul. Aici, la acest nivel a reusit Varanul sa coboare nivelul unei parti a romanilor.


6 comentarii:

  1. Tu, ca matematician, ai facut un substantial salt inapoi. Ai trecut, care va sa zica, de la exprimarea unor adevaruri funadmentale, la exprimarea unor chestiuni pur subiective. Nivelul asta de discutie n-are sfirsit: mereu apare ceva in contra-argument. Tu zici: romanii sint saraci dar si prosti, in loc sa se bucure ca ala le-a taiat o acciza, ei il injura. Ti se raspunde: pai il injura pentru ca a blocat cutare si cutare, a saltat Euro, ergo le-a salvat 7 centi la litru si i-a costat 7000 de centi in plus la incalzire si mincare pe termen indefinit. Tu vii si zici: saltul Euro si atacul vizavi de blocarea acordului sint scuza USL-istilor ca sa-l scufunde pe asta, si sint sub centura. Ti se raspunde: pai el da sub centura de ani de zile, se comporta ca si cind el ar fi cel mai virtuos roman si adversarul lui cel mai jegos. Tu raspunzi: pai uita-te la adversarii lui, care asa si pe dincolo. O sa ti se raspunda automat cu o statistica a furturilor aluia, tu vii cu una a alora, si tot asa, la infinit. La infinit pentru ca si atunci cind termini cu enumerarile, o sa ramina constanta personala: eu stiu ca e asa, sint convins ca e asa, asa e. Constanta asta e, de fapt, resursa pentru alta discutie. Inepuizabila.

    Eu, care ti-am citit ideile, din care unele nici nu-mi vine sa cred ca-ti apartin, la formatia ta, cred ca nu-l sustii, propriu-zis, pe Basescu din convingere politica, ci din solidaritate. Ai tu, asa, de la distanta, impresia ca individul ti se aseamana. Ca e conviv, benevol, jovial, ca-i place alcoolul tare si povestile care tin toata noaptea, ca e si el anacronic si vetust, ca e dinozaurian. Nu e domne, nu te lasa pacalit, asa cum te-ai lasat, de-a lungul timpului, de citeva sute de colegi de partid, apartament si serviciu. E un tip infect care azi sta cu tine la masa si miine iti deschide proces pentru c-ai vorbit prea mult. Si, printre toate indatoririle prezidentiale, o sa-si gaseasca si timp sa te vada condamnat la douaji de ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai pe scurt, daca eu am gasit o explicatie neortodoxa pentru ce se petrece in Romania, ai venit si tu, repede, cu una asemanatoare privind motivele pentru care am eu opinia pe care o am. Numai ca tu nu tii seama de ceva absolutamente important - as zice chiar esential. Anume, ignori ca intr-un joc simplist, de tipul "cine a inceput", chiar daca dupa trecerea timpului este greu de aflat adevarul, totusi cineva chiar a inceput. Nu se poate sa se ajunga intr-o balacareala de genul celei descrise de tine fara ca cineva sa fi inceput cu adevarat. Catre aflarea acelui adevar ar trebui sa tinteasca lumea, daca n-ar fi needucata. Adevarul este acolo, la intrepatrunderea dintre ceausism si iliescianism. De acolo au aparut toti monstrii: varanul, veceul, bideul etc. Cel care isi justifica lenea mintala prin formulari de genul "aia zic una, tu zici alta si tot asa la infinit", vor ramana mereu la un nivel mediocru al calitatii de cetatean educat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai si ca sa raspunzi la intrebarea "cine a inceput" poti regresa la infinit. Mai bine zi ca majoritatea acestor idei pe care le avansezi sint argumentate la botul calului si las-o asa. Pina la urma cu ce drept poate cineva sa-ti ceara logica inalta altunci cind faci elogiul basismului? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Vezi cum te scufunzi in penibil cu fiecare fraza pe care o incropesti? Ce incerci sa spui, ca basismul scapa logicii inalte? Pai inseamna ca n-ai inteles nimic din felul de a opera al logicii si, in general, ar oricarei stiinte. Dupa tine, logica se aplica diferit in functie de obiectul pe care-l cerceteaza. E ca si cum ai spune ca un mare portretist devine pictor de cacat daca-l picteaza pe Basescu.Te inseli atat de grav, incat chiar nu stiu cum te mai suporta comunitatea in care traiesti.

    RăspundețiȘtergere

După mine!