vineri, 6 decembrie 2013

Faceti-va bine (310)

Teiul
Denumire ştiinţifică: Tilia tomentosa.
Denumiri populare: teiul argintiu, teiul alb, teiul văratic.
Prezentare. Teiul alb este un arbore înalt – poate atinge şi înălţimea de 30 de metri. Aparţine familiei tiliaceelor. Lemnul său are culoare alb-roşietică, fiind  uşor  şi omogen. Coroana teiului este bogată şi plină  de ramuri. Frunzele au conturul  inimii şi sunt peţiolate. Florile, alb-gălbui, sunt melifere şi plăcut mirositoare, mierea de tei fiind un aliment excepţional. Teiul creşte în păduri, în grădini, în parcuri, ca arbore de ornament pe aliniamentul străzilor şi şoselelor, pretutindeni în zonele de câmpie şi de deal. 
Pentru uz medicinal se recoltează florile, din care face infuzie. Tot din flori de tei se prepară şi decoctul, atât  de cunoscut tuturor  acelora care  beau ceai  de  tei.  Alte preparate din flori de tei – mixtură, extract fluid, hidrolat, precum şi minunata infuzie mixtă din flori de tei şi flori de portocal.
Substanţe active importante: glucide, steroli, taninuri, oxidază, vitamina C, ulei volatil, zahăr, colină, acetilcolină, un compus specific numit tilirozidă.
Întrebuinţări. Preparatul din flori de tei este hipnotic, sudorific, diuretic, antispasmodic, antiinflamator, emolient, antitermic, calmant general. Infuzia de tei are şi proprietatea de a fluidiza sângele, de a pune sângele în mişcare, ceea ce are ca efect şi curăţirea sângelui şi, prin urmare, reducerea toxicităţii din organism. Pentru aplicaţii terapeutice interne, infuzia de tei este necesară în cazuri de gripă, răceală, bronşite, tuse convulsivă, insomnii, stări de ipohondrie, stări de nervozitate, oboseală accentuată a creierului, tulburări digestive pe fond nervos, dureri musculare, arterioscleroză, dureri de rinichi. Extern, teiul este folosit pentru refacerea întregului organism (băi în infuzie de tei), dar şi pentru tratarea amigdalitelor şi a afecţiunilor bucale (se face gargară).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!