marți, 3 decembrie 2013

Romania Needucata

Atunci cand am sustinut ca romanii sunt un popor needucat si ca liderii politici au tot interesul sa nu faca educatie, am stiut foarte bine ce spun. Acum avem la indemana un exemplu care ar trebui sa-i faca pe multi sa inteleaga ce ar insemna educatia si de ce nu este ea dorita de liderii politici. Ma refer la imensul scandal care a izbucnit odata cu anuntul lui Basescu privind refuzul lui de a semna memorandumul cu FMI. 
In esenta, lucrurile sunt foarte simple. Memorandumul a fost negociat de guvernul Ponta si apoi trimis la presedinte pentru semnare. Presedintele nu este un fel de masinarie de semnat hartii trimise de la guvern. Un presedinte responsabil citeste ce i se trimite, analizeaza impreuna cu echipa lui de consilieri si ia o decizie in cunostinta de cauza. De data asta, Basescu a ales sa spuna NU. Ceva mai simplu decat asta mi se pare greu de imaginat: legea spune ca este obligatoriu ca anumite documente sa treaca pe la presedinte, iar presedintele are dreptul constitutional sa fie sau nu de acord cu ele. Punct. Basescu a respectat toate legile si procedurile, si-a exercitat un drept constitutional si atat. Nu mai e nimic de spus. Numai ca traim in Romania Needucata, unde nimic nu este simplu si clar. La noi, totul este interpretat in cheia unor conflicte personale si a unor actiuni oculte, care vizeaza cu totul alte scopuri decat cele care sunt prezentate in declaratii. Asa incat imediat de Basescu a anuntat ca nu semneaza, explicand si motivele care-l indeamna sa procedeze asa, ecranele televizoarelor au fost invadate de reprezentantii USL si de cozile lor de topor, care au inceput corul huiduielilor, al acuzatiilor fara fond, al jignirilor si amenintarilor. Ponta a facut un tur al televiziunilor, unde a prezentat un unic punct de vedere: "Basescu e la finalul mandatului si nu are nimic altceva in cap decat sa se razbune pe romani, sa-i pedepseasca, aruncand tara in haos" etc. Socrul lui Ponta, senatorul Ilie Sarbu, a declarat ca Basescu nu e doar iresponsabil, ci dement. Cozile de topor de la Antena3 au clampanit pana tarziu in noapte despre faptul ca Basescu se crede inca pe vremea lui Boc si a lui Udrea si alte asemenea imbecilitati manipulatoare - care prind insa de minune, dupa cum s-a vazut, la populatia needucata. E lesne de inteles ca nimeni nu a vorbit la obiect, totul a fost luat personal, intr-o lipsa crasa de seriozitate si profesionalism.
La urma urmei, Basescu a cerut retragerea noii accize la carburanti introdusa de Ponta - acelasi om care striga in anii de opozitie ca daca va ajunge la putere va ieftini totul, va scoate la iveala banii ascunsi de guvernele Boc etc. In loc sa vina si sa sustina cu argumente economice ratiunile pentru care a introdus acciza, Ponta iese pe sticla si injura gros, rupestru, la Basescu. De ce face el asta? Simplu, pentru ca populatia needucata asta vrea sa auda, nu argumente economice. Daca ar avea un bagaj minim de cunostinte despre ce inseamna un buget, despre cum se reflecta marirea unor taxe si accize in nivelul preturilor, despre cum ar trebui sa fie cheltuiti banii publici, romanii n-ar mai inghiti pe nemestecate manipularile lansate de Ponta si cei de-o teapa cu el. Dar e dificil, nu-i asa? De ce ne-am incarca mintile cu lucruri care nu ne aduc niciun folos direct? Nu e mult mai simplu sa luam de bun tot ce ni se spune de catre banditii care ne conduc, fara sa judecam cu mintile noastre? Basescu spune ca semneaza memorandumul daca se renunta la introducerea unui bir suplimentar pe spinarea populatiei. Ar trebui ca romanii sa fie alaturi de el. Dar nu e oare mai simplu sa scrasnim, alaturi de Ponta si de Voiculescu "fir-ai al dracu', Basescule", decat sa ne oprim si sa ne intrebam cum o fi mai bine, cu benzina mai scumpa sau cu benzina mai ieftina?


9 comentarii:

  1. Ce-o mai sugeau romanii la buzunar, daca nu repera Baselu treaba cu benzina. Acu gata, n-are a face ca acord nu e, buget nu e, salarii nu, pensii nu: este benzina, si e fara aia sapte centi. Numai unul care mai bine se taie-mprejur decit sa plateasca un traducator profesionist, si prefera sa-si traduca cartile cu Google Translate intelege valoarea alora sapte centi. In traducere neprofesionista: Educated Romania.

    Azi-miine-l mai suspenda needucatii astia guvernamentali odata, si te pomenesti ca n-or sa mai vrea needucatii de europeni sa-l sustina, pentru ca n-a vrut sa semneze acordul cu needucatii aia de la FMI. Dar cum altfel poti sa sustii o cauza dreapta decit prin sacrificiu personal?

    RăspundețiȘtergere
  2. Tipic pentru un manipulator comunist. Chiar incep sa ma intreb daca ai facut filosofie cu adevarat si nu, mai degraba, Stefan Gheorghiu.
    Realitatea e cu totul alta: e si acord, e si buget, sunt si salarii, sunt si pensii. Dar la cei ca tine asta nu conteaza. Conteaza, cum am scris, sa stea si sa spumege rupestru la Basescu. Chiar nu stiu ce-o sa faceti voi, needucatilor, dupa ce o sa vina alt presedinte. O sa ramaneti cu buzele umflate, pentru ca atunci cand totul va fi in mainile varanilor chiar n-o sa mai aveti la cine spumega rupestru. Atunci o sa va ia si chilotii sub forma de taxa, dar voi o sa fiti multumiti. Probabil o sa regurgitati spre trecut, emitand in continuare sentinte despre cat a fost de rau in vremea lui Basescu.
    Cat despre traducere, numai unul de genu' Ponta poate sa sustina fara sa-i tremure un muschi pe fata ca albu-i negru. Eu tocmai asta am facut: am angajat un traducator care mi-a tradus cartea, apoi am angajat un editor american care mi-a aranjat-o in asa fel incat cine o citeste sa o perceapa in engleza si nu in romana transformata in engleza.

    RăspundețiȘtergere
  3. :D


    Needucat sau nu, am suficienta mostenire pedagogica (n-o sa zic cultura, ca ma iei la distinctii subtile) incit sa vad ca dupa 10 ani de basism Romania e prastie. Poti oricit veni cu comparatii, ti le preintimpin: a) locul lui Base e la Balaceanca si b) orice alt presedinte, inclusiv Marian Vanghelie, era mai bun.

    Cit despre carte, nu stiu daca traducatorii platiti cu ziua care toata ziua se executa la traduceri notariale au exercitiul literaturii. Nu vreau sa te jignesc nici pe tine, care probabil ca ai ales traducatorul pe criterii solide, nici reputatia aluia care-a tradus. Dar o sa-ti dau un exemplu. Eu am un scenariu care a luat anul asta locul 1 la categoria lung-metraj in concursul HBO Romania. L-am scris in 30 de zile, in romana, cu minimum doua corecturi. In mai, cind m-am dus sa-mi iau premiul, am inteles ca s-ar putea sa ies la pensie pina-l produc in Romania. Ca atare m-am decis sa-l rescriu in engleza, ca piesa de teatru si sa-l reprezint aici, dac-oi putea. Am 2 doamne originare din Chicago, una e prof universitar la Litere, alta e actrita de teatru, si le-am rugat sa-mi corecteze draftul. Cu rosu, ca sa iau aminte. Draftul intii a fost harcea parcea, taiat mai rau ca-n filmele lui Kurosawa. Draftul doi n-a scapat nici el, a fost strapuns exact in partile esentiale. Draftul trei, ranit, dar in viata. Acum sint la draftul patru, asta sper sa scape cu numai citeva zgirieturi. Timp de scriere: sase luni de zile, fara certitudinea ca s-ar opri aici. Asta in conditiile in care eu zic ca ma pricep la engleza literara.

    In alta ordine de idei, vezi ca am facut in toamna un curs cu doamna asta: http://www.laurielawlor.com/ . Daca crezi ca te poate ajuta cu ceva, te pun in legatura.

    Inchei revenind la obiectul discutiei: commit the president to a mental facility! It's about time.

    RăspundețiȘtergere
  4. Romania nu e praf din cauza celor zece ani de basism, ci din cauza celor 25 de ani de ceausism si a celor 14 ani de pesedism. Adevaratele progrese in directia europenizarii tarii s-au facut in anii lui Basescu, nu in anii idolilor tai, asta e realitatea.
    Eu am acum povestile aranjate de un tip care nu e nici el fistecine, e universitar, are si firma cu nevasta-sa si se ocupa exact de probleme de tipul asta. Am si eu taxtele pline de rosu de sus pana jos, exact cum zici.
    Ce-i drept, acum as vrea sa mai vada cineva textele, dar sincer sa fiu, nu cred ca o va face nimeni pe ochi frumosi. Daca doamna respectiva ar fi dispusa doar sa lectureze si sa faca unele observatii generale pe ochi frumosi, ma intereseaza.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domne, daca e atit de bun si de progresist, cum se face ca intreaga sa lucrare o sa ne arunce acum ireversibil in bratele PSD-ului? Cum se face ca aceeasi lucrare i-a demolat partidul care l-a sustinut si i-a demolat, din start, si noul partid? Cum e posibil ca dupa zece ani de mandat sa nu se lege de numele lui decit flota, casa din Mihaileanu, expedierea fiica-si in Parlamentul European, 10 milioane de euro date lui ginere-sau, un credit de 1 milion de euro luat pe frectii si, mai nou, un sut in cur dat FMI (lucru care n-ar fi rau daca nu ne-am fi inglodat in datorii fata de aia tot sub directa lui indrumare si mandat). Plus o alegere si doua suspendari smecherite si puscaria unui PSD-ist. Si daca toate astea ar fi opera dusmanilor lui, iar tipul ar fi super-virtuos, cum se face ca n-a dat in 10 ani nici o constructie, nici o ctitorie, fie ea si spirituala? Masura lui, daca n-ar fi negativa, ar fi zero barat.

    O sa-i scriu respectivei s-o intreb daca iti poate face un proofreading. Nu cred s-o deranjeze, mie mi-a facut citeva lecturi si observatii, unele chiar de finete (e drept ca am platit cursul ala).

    RăspundețiȘtergere
  6. Raspunsul la toate intrebarile tale este unic si simplu: romanii sunt needucati

    RăspundețiȘtergere
  7. PROLETARI DIN TOATA TARA, UNITI-VA CAT MAI STRANS IN JURUL IUBITULUI NOSTRU PRIM MINISTRU SI A VAJNICILOR BARBATI CARE SE LUPTA CU ODIOSUL REGIM AL LUI BASESCU. MUSAI SA INVINGEM PENTRU CA SUNTEM MULTI! SI MORTII SUNT CU NOI. PROPUN SA FACEM O LEGE A LUSTRATIEI PRIN CARE BASISTII SA FIE SCOSI DIN FUNCTIILE PUBLICE CEL PUTIN 10 ANI. SARBATORI FERICITE CELOR 7,4 MILIOANE DE OAMENI RESPONSABILI DIN ACEASTA TARA,

    RăspundețiȘtergere
  8. Hai ca vreo cateva milioane s-or mai fi pierdut, unii prin moarte naturala, altii prin trezire.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cei 7,4 s-au mai diminuat in ultimul timp, vazind ca au de-a face cu un guvern destul de inept si, de altminteri, absolut lipsit de vlaga. Norocul aliantei USL sta in altceva: si electoratul basist a fost demolat prin concursul nepretuit al presedintelui. La urne vor fi putini. Din cei 30-40 la suta electori care se vor prezenta la vot in 2014, mai bine de doua treimi vor fi constituite de cei cu votul negativ aplicat baselului + masina de vot din judetele PSD-ului. O sa intre pe rol trifecta: PSD-ul va acapara (cel mai probabil) presedintia, guvernul l-au acaparat deja, iar primariile la fel. Iar eu o sa trebuiasca sa accept si porcaria asta in numele unicului principiu care mi se pare, actualmente, viabil: despartirea de plaga basista.

    In alta ordine de idei, Raule, lătrău mic, doamna a zis ca poti trimite materialul pe adresa laurie.j.lawlor@gmail.com cu conditia sa nu astepti feedback imediat, pentru ca are mult de lucru. Pina in ianuarie iti zice ce si cum. M-a intrebat ce carte ai la activ, n-am stiut sa-i spun. Astia au mai multe genuri: illustration book, folk tale, chapter book, young adult novel, young adult short story. Vede ea unde te incluzi.

    RăspundețiȘtergere

După mine!