marți, 7 ianuarie 2014

Blestemul

O sa fac aici un scenariu care desigur ca se poate aplica Romaniei actuale, dar intrucat nu asta este intentia mea, nu o sa ma refer la persoane anumite, pentru ca ceea ce ma intereseaza este mecanismul de  distorsionare pe care il folosesc manipulatorii de profesie si pe care, din pacate, il preiau oamenii obisnuiti.
Sa ne inchipuim asadar ca intr-o tara exista doua forte politice care se rotesc la guvernare. Una din ele sta la putere patru ani, timp in care face fel de fel de lucruri cu care populatia nu este de acord. In consecinta, populatia voteaza masiv cu cealalta forta, care, pe parcursul celor patru ani cat a stat in opozitie nu a facut altceva decat sa loveasca in forta de la putere, acuzand-o de toate relele imaginabile si promitand ca daca va castiga alegerile va repara toate stricaciunile, va face exact invers decat cealalta forta politica etc. Asadar, oamenii voteaza cu opozitia si se pun pe asteptat. Ce asteapta ei? Indeplinirea promisiunilor electorale, desigur. Numai ca timpul trece si nu se intampla nimic, ba, mai mult, noua putere face aceleasi lucruri pe care le-a facut si cealalta forta politica, aflata acum in opozitie, de unde critica la randul ei puterea. Asta ar fi, descris pe scurt, jocul politic despre care vorbesc.
Oamenii sunt impartiti, desigur, dupa simpatiile pe care le au. Ei nu merg dupa idei ci dupa lideri. Unii sunt cu A, liderul fortei aflate la putere, altii cu B, liderul fortei care a pierdut puterea. Si aici incepe nebunia. 
Sa zicem ca unul dintre oamenii lui A, aflat acum la putere, este dovedit corupt. El a facut matrapazlacuri, a furat, a inselat etc si in sfarsit a fost prins, judecat si condamnat. Sustinatorii lui B, evident, folosesc asta si le spun celorlalti: "uite ce fac oamenii vostri!". La care raspunsul, stupefiant, este de obicei urmatorul: "parca ai vostri n-au facut la fel!". 
Pai stai putin, asta e ideea ta, amice? Pentru asta te-ai luptat tu? Ca sa vina oamenii tai si sa faca exact ce-au facut cei dinainte? Eu am inteles din ceea ce ai sustinut ani de zile ca oamenii tai sunt altfel si nu vor face ce-au facut ceilalti. Iar acum, cand se vadeste ca sunt la fel, ba chiar mai rai, incerci sa-i disculpi cu acest argument stupefiant? Asta e tot ce-ai inteles? Asta e tot ce-ti doresti pentru tara ta, pentru tine si familia ta - doua gasti care se rotesc la putere doar pentru a fura? Ma dezamagesti profund, amice.
Omul care urmeaza o idee, cand vede ca a sustinut, impotriva unor banditi, niste alti banditi, se intoarce impotriva lor si da cu ei de pamant. Omul needucat, care nu intelege ce se intampla si care e multumit cu viata lui chinuita in care singura lumina este caderea lui A sau a lui B, merge, in turma, dupa liderul preferat, in care crede nu pentru ideile lui, ci pentru ca e baiat frumos, sau pentru ca vorbeste ca la carte etc etc.
Ceea ce este cu adevarat ingrozitor este ca exista oameni educati, care isi pun inteligenta, cultura, educatia, in slujba cate unei puteri corupte, pe care cauta s-o legitimeze. Si cum o putere corupta nu poate fi legitimata, acesti oameni trec la metodele binecunoscute ale propagandei de partid, la minciuna, la manipulare, la denaturarea realitatii. Ei sunt cei care raspund "dar ai vostri ce-au facut?" atunci cand sunt intrebati ce fac oamenii pe care-i reprezinta, ei sunt cei care lanseaza intrebari perfide, de tipul "de ce tocmai acum?" cand un ministru este acuzat ca a luat mita, si tot ei sunt cei care lanseaza in spatiul public acuzatii pe care nu le poate dovedi nimeni, dar pe care populatia needucata le preia si le duce, din gura-n gura, de-a lungul si de-a latul tarii.
Greu blestem apasa asupra tarii in care politica se face in acest fel, in care marea masa a populatiei este needucata si indobitocita, in care intelectualii sunt vanduti politicienilor, in care manipularea este instrument legal de actiune politica si, mai ales, in care liderii sunt oameni fara constiinta, gata sa calce pe cadavre atunci cand le sunt amenintate interesele.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!