joi, 16 ianuarie 2014

Cum este posibil?

De catava vreme, coalitia PSD-PNL-PC o ia sistematic peste bot din cauza tentativelor de a prelua controlul asupra justitiei. Rand pe rand, Ponta si acolitii au fost pusi la punct de Bruxelles, de Washington, de Londra, de Bonn, de presa internationala, apoi intern, de CCR si de CSM. La toate astea, Ponta vine prin studiouri si raspunde la intrebari facand glumite stupide, pe care i le poate deja anticipa si un scolar de 12 ani. 
Surprinzator mi se pare faptul ca exista in continuare romani care cred (sau, cel putin, sustin ca ar crede) ca toate astea se intampla din cauza lui Basescu, a lui Macovei, a lui Kovesi. Eu ma intreb: este posibil sa fii un om cu facultate sau macar cu liceu, sa vezi ce se intampla si din toate sa nu pricepi nimic, in schimb sa iei de-a gata ce-ti inoculeaza un post de televiziune vadit partizan, controlat de un fost securist si turnator aflat cu un picior in puscarie pentru fraude incalculabile? E posibil? Ei bine, in Romania e posibil! Cunosc oameni altminteri inteligenti, care devin opaci la orice argument si refuza sa accepte pana si cea mai flagranta evidenta, de indata ce aud de Basescu. Acestor oameni li se pare perfect plauzibil un scenariu in care o coalitie are 80% in parlament, toti prefectii, toti secretarii de stat, toti sefii mai mari sau mai mici din intregul aparat bugetar, dar tara este guvernata catastrofal nu pentru ca guvernul este corupt si incompetent ci pentru ca un singur om, presedintele, il impiedica. Este pur si simplu uimitor!
Cunosc oameni care sunt gata sa rupa orice prietenie doar pentru faptul ca prietenii lor sunt basisti. Am cunoscut personal o domnisoara inteligenta si placuta, care m-a cautat insistent si mi-a cerut sa-i trimit o carte de povesti scrisa de mine, dupa care, constatand ca eu sunt basist si imi vine sa vars cand il vad si/sau aud pe Mircea Badea, a refuzat sa-mi mai raspunda la mesaje si a disparut in lumea ei plina de fantasme cu pesedisti cinstiti.
Cunosc oameni pe care m-am obisnuit sa-i cred democrati. Oameni care au luptat alaturi de mine contra lui Iliescu si a sistemului reprezentat de el, care au avut chiar necazuri din pricina asta si care acum nu mai vorbesc cu mine pentru ca sustin pozitiile presedintelui contra abuzului si arbitrariului practicat de gasca lui Ponta, cu binecuvantarea lui Antonescu. 
Toti acestia vad cu ochii lor cum se scufunda tara, cum nu sunt platite salariile, cum nu se construieste nimic, cum cresc taxele, impozitele, amenzile.  Toti vad ca din promisiunile electorale nu s-a realizat niciuna. Toti asculta la televizor minciunile pe care le rosteste zilnic, in rafale, premierul pesedist. Vad, aud, dar singura lor reactie este "Basescu e de vina". Este, oare, de crezut ca asa gandesc atatea milioane de romani? 
Acesti oameni sunt dispusi sa creada ca absolut toti cei care vorbesc despre incalcari, in Romania uselizata, ale regulilor, despre derapaje, tentative de a subordona justitia, absolut toti, inclusiv Parlamentul European, inclusiv cancelariile, inclusiv americanii, sunt, intr-un fel sau altul, slugile lui Basescu si cred numai ce le spune el, cu toate ca realitatea e cu totul alta - Ponta si ai lui sunt campioni ai democratiei etc etc. Poate exista o explicatie rationala pentru acest inalt grad de confuzie existent la nivelul unui popor? O sa incerc sa raspund intr-o postare ulterioara la aceasta intrebare.



8 comentarii:

  1. Mie mi se pare absolut firesc ca un imbogatit al epocii iliesciene care-si petrece existenta in Occident, unde nu face nimic altceva dăcât blogging, sa-si puna intrebari cu privire la perceptia disfunctionala a alora care fac foamea in Romania la adapostul justitiei europene si a statului de drept. E firesc si dezirabil. Problema sta in rezultatul inferentei care, produs al unui intelect obisnuit cu o realitate diferita, e probabil sa nu produca un raspuns viabil. Ce qui se passe alors?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai un typo acolo pentru ca sigur ai vrut sa zici NESMINTIT. E drept, nu ma abat des de la principii. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Genul asta de comentarii este tipic pentru cei care n-au putut iesi din paradigma ceausista a constructiei comuniste bazate pe infometarea poporului.
    Proletare, tu inca nu ai reusit sa pricepi ca poporul nu e infometat din cauza umbrelei europene, ci a felului in care astia pe care ii venerezi tu (umflatii analfabeti din conducerea de partid si de stat) au condus tara, furand, jefuind, deturnand. Si, bineinteles, manipuland prin profesionisti ai dezinformarii si ai contorsiunii intelectuale. Vad ca la tine au prins metodele astea. Insinuarile tale perfide tin la zarzavagii si, eventual, la brancardieri. Ce, adica, vrei sa zici tu, ca oamenii in Romania sunt infometati din cauza ca UE ne cere sa respectam justitia si statul de drept? Si nici macar nu clipesti cand spui asemenea balarii? Poate chiar le si crezi? In cazul asta te anunt ca situatia ta intelectuala este cu adevarat dramatica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Io am intrat in paradigma pe cind ieseai tu din ea. Sint convins ca de pe drumuri europene situatia se vede mai alarmanta decit e. In realitate in Romania ordinele le da Base, justitia e formata din oamenii lui, aia condamnati sint exclusiv USL-isti, guvernoiul e incapabil sa ia o masura neblocata la presedintie, presa basista e pe cai mari in timp ce randamentul Antenelor s-a vazut (la statistica celebrelor petitii). Evident ca oricine vede altceva, o conspiratie abracadabranta a baroniadei PSD, are pasarele. Nu inteleg de ce te agiti. Daca te agiti pentru ca ai avut niste prieteni care s-au dezis de tine pentru ca erai basist, io zic sa te consolezi pe loc, pentru ca aia nu-ti erau prieteni nici inainte. Viata merge inainte, cam ca burta ta in crestere sustenabila din fonduri europene.:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici un articol pe tema alora morti prin Apuseni pe care STS-ul ala plin de generalii lu' Baselu a fost incapabil sa-i gaseasca pe motive de scule nefunctionale? Nu de alta, da' cind a fost sa-i traga aluia linii speciale, in campanie, le-au mers sculele. Bine, evident ca Ponta e vinovat, dar eram curios sa vad o mostra de trimiteri d-ale tale, asa, mai subtile, care evita faptele si o iau razna prin metafizica. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Domne, constat ca exista oameni la care mistificarea realitatii atinge cote paroxistice floride. Zici ca STS e plin de generalii lui Basescu? Dar de ce nu i-a scos de-acolo noua putere, pentru a-i inlocui cu generali de-ai lui Ponta? Si, in general, de ce nu a facut noua putere curatenie in astia doi ani de cand s-a asternut ca pecinginea peste tara? Si mai cu seama: de ce a numit-o Ponta pe Kovesi la DNA? Aste-a toate sunt fapte, papasha, nu-s metafizica. Mai intreb odata: de ce nu au curatat alde Ponta sistemul, punand pretutindeni oamenii USL? Cand o sa fii capabil sa raspunzi rational la intrebarea asta, o sa cvonsider ca mai ai o sansa de redresare. Pana atunci nu pot decat sa fiu trist vazand cum oameni care au citit Platon si Heidegger pot fi atat de usor de manipulat de niste indivizi fara constiinta, educati pe principii staliniste.

    RăspundețiȘtergere

După mine!