marți, 7 ianuarie 2014

Faceti-va bine (317)

Trifoiştea de baltă
Denumire ştiinţifică: Menyanthes trifoliata.
Denumire populară: trifoişte.
Prezentare. Trifoiştea de baltă este o erbacee perenă din familia genţianaceelor. Iubeşte umezeala şi de aceea poate fi întâlnită mai ales în mlaştini, în turbării, în locuri semiinundate. Rizomul acestei plante este dezvoltat, fiind gros, lung şi ramificat. Planta este însă de mici dimensiuni, rareori trecând de 30 cm. Frunzele sunt alcătuite din trei foliole şi au peţiolul lung. Florile au culoare roz şi apar în lunile aprilie, mai şi iunie. În 
unele ţări, această plantă este ocrotită. Pentru uz medicinal se foloseşte planta întreagă, din care se poate face infuzie. De asemenea, din trifoişte de baltă se pot prepara şi tincturi, pulbere şi mixturi. Substanţe active importante: trei substanţe specifice – meniantină, meniantol, meliatină, apoi iod, săruri de magneziu şi fier.
Întrebuinţări. Utilizarea medicinală a acestei plante este foarte veche. Trifoiştea de baltă este cunoscută pentru efectele sale în două domenii – hepatic şi gastro-intestinal. Infuzia de trifoişte de baltă revigorează activitatea ficatului şi a bilei  şi reechilibrează activitatea gastro-intestinală. Alte proprietăţi, nu lipsite de importanţă – preparatul de trifoişte de baltă este febrifug, antiscorbutic, tonic şi depurativ. Afecţiuni în care se poate folosi, în mod obişnuit, trifoiştea de baltă: migrene, anemie, lipsă de poftă de mâncare, rahitism, scorbut, reumatism, pecingine, menstre dereglate, febră. Infuzia amară făcută din frunze uscate de trifoişte de baltă are capacitatea de a remineraliza şi revitaliza organismul, de a stimula procesele benefice din sânge, de a curăţa sistemul circulator.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!