marți, 21 ianuarie 2014

Faceti-va bine(321)

Tulichina
Denumire ştiinţifică: Daphne mezereum.
Denumire populară: piperul lupului.
Prezentare. Tulichina este un subarbust din familia thimeleaceelor. Acest subarbust, bine cunoscut ca plantă otrăvitoare, este întâlnit în pădurile din zonele montane şi submontane. Are o rădăcină puternică, mult ramificată. Tulpina, dezvoltată, poate ajunge la 1,5 metri înălţime. În vârful lăstarilor se află frunzele, care au formă lanceolată. Florile au culoare trandafirie sau albă, fiind deosebit de expresive. Fructele sunt nişte bobiţe roşii, toxice. Pentru nevoi medicinale se recoltează coaja şi fructele. Coaja va fi culeasă atunci când planta se află în plinătatea dezvoltării ei, adică cu puţin timp înainte de a înflori. Preparatul cel mai des folosit în terapii cu tulichină este tinctura. 

Substanţe active importante: o substanţă foarte otrăvitoare numită mezerină, cumarină, ulei eteric, dafnină. Puternica otravă numită mezerină se găseşte în coajă.
Întrebuinţări. Fiind foarte toxice, preparatele de tulichină nu se administrează decât extern, efectele fiind dintre cele mai interesante. De pildă, cu preparatele de tulichină se frânează procesul de îmbătrânire a pielii şi se tratează diferite afecţiuni dermatologice. Rezultate pozitive se obţin, de asemenea, în terapii împotriva suferinţelor reumatismale. Preparatele de tulichină sunt indicate şi în tratamente împotriva nevralgiilor, a sciaticii, a durerilor pricinuite de curenţii de aer reci. Extractele de tulichină sunt folosite la fabricarea unor medicamente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!