miercuri, 22 ianuarie 2014

Faceti-va bine(322)

Turiţa mare
Denumire ştiinţifică: Agrimonia eupatoria.
Denumiri populare: cornăţel, buruiană de friguri.
Prezentare. La maturitate această plantă poate avea o înălţime cuprinsă între 30 cm şi un metru. Este o erbacee perenă şi face parte din familia rozaceelor. Se remarcă prin faptul că este foarte păroasă. Rizomul este de mici dimensiuni, iar tulpina are formă de nuia. Frunzele sunt mari şi dinţate. Turiţa mare înfloreşte o perioadă foarte lungă, din mai şi până în septembrie sau chiar octombrie. Florile, de culoare galben-aurie, se adună într-o inflorescenţă. Această plantă creşte laolaltă cu multe alte plante din flora spontană – pe marginea drumurilor, pe pajişti, în luminişuri de pădure, în tufărişuri şi chiar în păduri. 
Pentru preparate medicinale se recoltează toată planta (cu precădere frunzele şi florile), care se prepară în mod obişnuit sub formă de infuzie. Alte preparate medicinale obţinute din turiţa mare: decoct, tinctură, vin medicinal.
Substanţe active importante: ulei volatil, tanin, siliciu, acizi, vitamina K, gumă, fitosterină.
Întrebuinţări. Un lucru foarte important e bine de ştiut despre această plantă medicinală – dezintegrează calculii biliari. Totodată, stimulează contracţiile vezicii biliare. Infuzia de turiţă mare se foloseşte şi în tulburări gastro-intestinale (mai ales în caz de diaree), reglând activitatea gastro-intestinală şi reechilibrând sucurile gastrice. Este indicată, de asemenea, în lipsă de poftă de mâncare. Preparatele de turiţă mare se folosesc şi în terapii externe (sub formă de gargară, spălături, cataplasme), vizând afecţiuni precum angine, stomatite, afte, răni felurite, contuzii. Medicina tradiţională utiliza preparatele de turiţă mare şi în afecţiuni oftalmologice (cum ar fi albeaţa) sau împotriva muşcăturilor de şerpi. Cărţile moderne de plante şi tratamente medicinale nu mai fac referiri la asemenea aplicaţii şi afecţiuni, semn că rezultatele n-au fost întotdeauna mulţumitoare. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că tratamentul cu preparate medicinale obţinute din turiţă mare se va face numai cu doza prescrisă. O mărire a dozei va crea probleme în funcţionarea bilei şi a rinichilor, inclusiv dureri mari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!