joi, 23 ianuarie 2014

Minciuna cu profesionalismul

Ceea ce a iesit la iveala in primul rand in urma catastrofei din Apuseni este marea, uriasa, iresponsabila si criminala minciuna a puterii in legatura cu profesionalismul celor numiti politic in functii mai mari sau mai mici. Dupa cum se stie, orice partid (coalitie) din Romania, in momentul in care a preluat puterea incepe inlocuirea oamenilor fostei puteri cu oameni din ograda proprie. Nimeni nu este iertat, indiferent cat de bine si-a facut treaba, indiferent daca e profesionist sau diletant. Cu totii sunt basculati pentru a face loc flamanzilor noii puteri. Exceptie fac, desigur, cei care schimba macazul, adica acei suboameni care sunt numiti in functii de un partid caruia ii jura credinta vesnica, dupa care, cand se iveste momentul, trec la partidul urmator, care ii mentine in functii.
Lucrurile se desfasoara in felul urmator. Partidul vine la putere si imediat incepe sa ia la puricat pozitie cu pozitie in toate schemele bugetare care se pot imagina. Sunt sute de mii de astfel de pozitii, in prefecturi, in primarii, in ministere, in regiile de stat, in organismele care manevreaza fondurile europene, unde vrei si unde nu vrei. Haita sacalilor se repede asupra prazii din primul minut, cu o febrilitate patologica. Asta pentru ca stiu bine, cu totii, ca accesul la cascaval nu e pe viata, asa ca aproape nimeni nu are niciun alt scop decat sa dreneze cat mai multi bani intr-un timp cat mai scurt - nu se stie ce aduce ziua de maine.
Asa se face ca pretutindeni dai de oameni care ocupa posturi in care n-ar avea ce cauta, care sunt pusi acolo doar pentru a face bani pentru ei si pentru partid. Sau, daca sunt cu adevarat competenti, oricum nu sunt perceputi de ai lor decat ca surse de bani. Cunosc cazuri nenumarate. Va dau un singur exemplu. Undeva, nu conteaza unde, nu conteaza cand, partidul si-a pus un ostas credincios director de fabrica. Omul, intamplator, nu era un prost, chiar stia ce are de facut, in primul rand pentru ca provenea din acea fabrica si avusese o pozitie de conducere si pana atunci. Acum insa era managerul general - alta viata, alte raspunderi. Dupa o vreme, anumite lucruri au inceput sa nu mai mearga foarte bine, asa ca omul a apelat la partid. Ce-a facut partidul? Simplu: a trimis acolo un om, care i-a spus managerului cam asa: "eu pot sa rezolv situatia, vorbesc acolo, dincolo, intervin, facilitez, etc" Un fel de senator Voicu, cred ca e clar. "Dar pentru asta, a continuat respectivul, imi faci un contract de consultanta si ma platesti cu..." Era vorba de sume foarte mari, se-ntelege. Adica omul de partid venea sa ajute un alt om de partid, dar o facea pe bani grei, din care o parte intrau in buzunarul lui, iar restul se duceau la partid. 
Asa merge treaba peste tot, oriunde exista un leu care poate fi cotit. Am ajuns la putere? Ia sa vedem noi, pe cine punem la ROMPIX? Pai sa-l punem pe Popescu, e omul nostru, stie sa faca bani. Ce? Nu e din domeniu? Ce conteaza asta? Treaba merge oricum, seful trebuie doar sa dea ordine, hai, gata, l-am pus. Mai departe. La ROMVAX pe cine punem? Pe Ionescu? Bai frate, stai asa, ca acolo e cu armata, cu secrete, stiu si eu? Lasa frate ca e bun, a fost consilier local la Bragadiru, stie cum e cu armata, nu ne batem capul. Oricum, trebuie sa-l punem si pe el undeva, a contribuit cu 50.000 de coco in campanie, ce dracu'. Si uite-asa, pana cu totii sunt indestulati si se apuca de facut ceea ce stiu mai bine. Adica de furat. Pe urma, cand se intampla cate-o belea, cate-o tragedie, cate-o nenorocire, dau toti din colt in colt, ba ca eu nu aveam in fisa postului, ba ca am anuntat mai sus, ba ca nu aveam o piesa la motor, ba ca n-a mers telefonul. 
Apoi scandalul se stinge, viata merge inainte, nimic nu se schimba. Cativa incompetenti sunt demisi, altii demisioneaza, sunt mutati in alte pozitii banoase, locurile lor sunt luate de alti incompetenti si gata: asteptam urmatoarea tragedie. 


2 comentarii:

  1. Io stiu de-o faza din asta petrecuta la Administratia Patrimonului Protocolului de Stat. A fost mai tare ca la Rompix si la Romvax, dar pina sa-l schimbe pe ala, venisera altii la putere si...
    :D

    RăspundețiȘtergere

După mine!