vineri, 31 ianuarie 2014

Un model: pitecantropul sufletist

Una din marile aberatii ale gandirii de tip comunistoid este cea a minimalizarii defectelor prin raportare la calitati (imaginare, de altfel). Am cunoscut fel de fel de dihanii patibulare de-a lungul anilor lui Ceausescu, primari, prim secretari, militieni, directori, sindicalisti, activisti de partid, cu totii niste umflati lipsiti de orice urma de cultura, desensibilizati pana la atrofie, care nu vorbeau ci latrau, gata in orice moment de orice samavolnicie, dar care, vezi Doamne, erau, in fond, niste sufletisti. Si, desigur, fiind sufletisti, trebuia sa le suportam comportamentul de oameni ai cavernelor.
Am vazut astfel de dihanii si dupa Revolutie: escroci, primari, directori, patroni, politicieni, afaceristi, antenisti. Oameni fara niciun Dumnezeu, brute rupestre, analfabeti cu diplome, pitecantropi cu un tupeu nemarginit, pe care insa apropiatii ii descriu, ca si acum treizeci de ani, ca pe niste baieti de treaba, care in cercuri rastranse, pentru cine ii cunoaste, s-ar dezvalui a fi cu totul alt gen de oameni - sufletisti, desigur. Oare de ce inghit romanii asemenea manipulari?
Fel de fel de mercenari ai dezinformarii cauta sa ne convinga ca romanii nu sunt nici degenerati, nisti prosti, nici iresponsabili, ci niste oameni admirabili, plini de calitati, sufletisti cu totii. Ce nu inteleg eu este cum se face ca acesti romani exceptionali, minunati, pastratori ai unor valori perene pe care putredul Occident le-a pierdut demult, cum se face asadar ca acesti romani neasemuiti gresesc intotdeauna, nefiind in stare sa-si aleaga ca reprezentanti si conducatori decat niste antropoizi sinistri de genul lui Nicusor Constantinescu, Bunea Stancu, Verginel Gireada, deputatul auto etc. etc. etc. Saurianul Bunea Stancu, spre exemplu, este presedinte al CJ Braila de zece ani, asadar a fost ales de trei ori la rand. De Mazare de la Constanta ori de Oprisan de la Vrancea nici n-are sens sa mai discutam. Si atunci? 
Raspunsul meu este simplu: lipsa cronica a educatiei. Oricat ai fi tu de pastrator al valorilor eterne, oricat de sufletist, altruist si plin de bun simt, daca esti needucat tot la nivelul comunei primitive traiesti. Si atunci n-o sa alegi niciodata decat unul de-al tau, un deputat auto sau un Bunea Stancu.Un comentariu:

  1. Am comentat, multumesc.
    http://proletaru.com/2014/02/02/educatia-maselor/

    RăspundețiȘtergere

După mine!