marți, 18 februarie 2014

Faceti-va bine (334)

Varza creaţă
Denumire ştiinţifică: Brassica oleracea
Denumire populară: varza nemţească.
Prezentare. Varza creaţă face parte din familia cruciferelor, fiind una dintre speciile de varză mai puţin cunoscute, dar care pot îmbunătăţi alimentaţia şi sănătatea. Între varza albă, de căpăţână, şi varza creaţă există următoarele deosebiri: varza creaţă are frunzele mult încreţite, puternic şifonate, culoarea acestor frunze fiind galben-verzuie sau chiar albăstruie; dimensiunile verzii creţe sunt cu mult mai reduse decât ale
verzei de căpăţână; căpăţânile de varză creaţă sunt mai afânate, iar gustul frunzelor de varză creaţă este ceva mai dulce. Şi mai este ceva foarte important: virtuţile medicinale ale verzii creţe, numită şi varză nemţească, sunt mult mai evidente decât în cazul verzii de căpăţână. Varza creaţă se foloseşte mult în salate, dar şi în preparate culinare. Pentru aplicaţii medicinale se prepară sucul de varză creaţă, folosit în formă necombinată, sau în combinaţie cu alte plante şi legume care au, şi ele, calităţi medicinale.
Substanţe active importante: proteine, glucide, vitaminele A, B1, B2, C, K, F, PP, potasiu, calciu, sodiu, fier, rezine, amidon. Potasiul, calciul, fierul şi vitamina C se găsesc în cantităţi însemnate.
Întrebuinţări. Foarte utile sunt curele cu suc de varză creaţă, benefice în afecţiuni precum gastrita, colita, ulcerul gastric, arterioscleroza, răcelile, afecţiuni ale căilor respiratorii. Pentru răceli şi afecţiuni ale căilor respiratorii este eficient şi sucul de varză de căpăţână (varză albă). În cazul afecţiunilor stomacale şi intestinale (colită, gastrită, ulcer), specialiştii recomandă sucul de varză creaţă, băut de două-trei ori sau chiar de patru ori pe zi, înainte de mese. Pentru constipaţii şi sângerări intestinale, aceiaşi specialişti recomandă un preparat, realizat din suc proaspăt de varză creaţă, amestecat, în părţi egale, cu zeamă de varză de căpăţână murată, câte un pahar, de trei ori pe zi, înainte de a mânca. În general, sucul de varză creaţă este utilizat nu numai în afecţiuni stomacale şi intestinale, ci şi în diabet. Celelalte varietăţi de varză au aproximativ aceleaşi proprietăţi medicinale ca şi varza creaţă, cu unele accente sau calităţi specifice. De pildă, varza de căpăţână sau varza albă are acţiune antidiareică şi antiparazitară. Varza roşie are, la rându-i, efecte depurative şi dezinfectante pe tractul gastro-intestinal, fiind şi laxativă. Cât despre varza de Bruxelles, preparatele din acest tip de varză sunt un hipoglicemiant mult mai puternic decât preparatele din celelalte varietăţi de varză. Varza de Bruxelles este un produs recomandat în alimentaţia diabeticilor. Specialiştii au identificat, la toate speciile de varză, calităţi antianemice, antialgice, sedative, cicatrizante. Observaţii făcute asupra celor care consumă varză arată că aceşti oameni au o viaţă mai lungă. Există şi o informaţie istorică ce încă îşi aşteaptă confirmarea: se spune că puternicele şi victorioasele legiuni romane aveau ca hrană de bază nu carnea, ci varza. Deşi recunoscută din vechime şi pentru proprietăţile sale terapeutice, varza, indiferent de specie, furnizează şi în ziua de azi noi surprize în privinţa capacităţii sale de a contribui la sănătatea oamenilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!