sâmbătă, 1 februarie 2014

Faceti-va bine(325)

Ţintaura
Denumire ştiinţifică: Centaurium umbellatum.
Denumiri populare: fierea pământului, floare de friguri, centaură.
Prezentare. Ţintaura sau centaura este o micuţă plantă erbacee, anuală, ce creşte alături de alte plante în flora spontană. Face parte din familia genţianaceelor şi are o înălţime maximă de 50 cm. Tulpina este dreaptă şi se ramifică în partea superioară, fiecare ramificaţie având în vârf inflorescenţa cu flori roşii (uneori albe). Planta are un gust amar accentuat, de unde şi numele de fierea pământului. Înfloreşte îndelung, din iunie şi până în septembrie. Fructul este o capsulă plină cu seminţe. Pentru  uz  medicinal  se  recoltează  partea  aeriană  a  plantei,  ţintaura  fiind  una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute plante medicinale. Preparatul principal care se obţine este infuzia. 
Substanţe active importante: în primul rând substanţele specifice – critaurina, critocentaurina, critricina, critrosterina, apoi săruri minerale, acid oleanolic.
Întrebuinţări.  Se  ştie  despre  ţintaură    este  un  depurativ  major,  un  agent medicinal  care  face  curăţenie  generală  în  organism.  Din  acest  motiv,  ţintaura  este utilizată primăvara, când organismul are nevoie de detoxifiere şi de revigorare. În acest scop, pot fi prescrise şi urmate adevărate cure de tratament cu ţintaură. De asemenea, ţintaura este un bun antitermic şi are efecte şi în procesul de reglare a stomacului şi a digestiei în general. Ca un adevărat detoxifiant, infuzia de ţintaură hărniceşte bila, fiind recomandată în tratarea dischineziilor biliare cu hipotonie. Ţintaura  este, fără îndoială, un fortifiant general, având darul de a reînnoi organismul omenesc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!