vineri, 7 februarie 2014

Faceti-va bine(328)

Untişorul
Denumire ştiinţifică: Ranunculus ficaria.
Denumire populară: sălăţică, grâuşor.
Prezentare. Untişorul este o mică erbacee perenă, cu o înălţime maximă de 30 cm. Face parte din familia ranunculaceelor. Frunzele, groase şi lucioase, au formă de inimă şi se consumă ca salată. La subsuoara acestor frunze se găsesc nişte bulbi care seamănă cu boabele de grâu. Florile, galbene şi strălucitoare, apar primăvara, în lunile aprilie şi mai. Untişorul poate fi găsit în tufărişuri, la marginea pădurilor, în liziere, pe soluri înţelenite – de la câmpie şi până la munte. 
Partea aeriană a plantei are valoare medicinală relativă. Valoare medicinală are, cu adevărat, rădăcina acestei plante. Se pot obţine următoarele preparate: unguent antihemoroidal, supozitoare antihemoroidale, extracte, o tinctură, dar şi o infuzie pentru băi.
Substanţe active importante: doi compuşi specifici – acid ficaric şi ficarină.
Întrebuinţări. Untişorul are virtuţi analgezice, descongestionante, revitalizante. Extractul din această plantă este valoros pentru terapii medicinale externe – afecţiuni ale pielii, răni, ulceraţii, hemoroizi. Se foloseşte, de asemenea, în avitaminoze, mai ales în caz de scorbut. Potrivit specialiştilor, această plantă medicinală dă rezultate bune în tratamentul hemoroizilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!