joi, 13 februarie 2014

Faceti-va bine(332)

Usturoiul
Denumire ştiinţifică: Allium sativum.
Denumire populară: ai.
Prezentare. Usturoiul este o plantă bienală din familia liliaceelor. Înălţimea acestei plante, în etapa de maximă dezvoltare, poate ajunge până la un metru. În pământ se dezvoltă un bulb complex (căpăţână), de forma unei sfere turtite, format, la rându-i, din bulbi mai mici (căţei). Frunzele de usturoi sunt mult alungite şi turtite, având o dispunere interesantă. Astfel, până pe la jumătatea plantei, frunzele sunt adunate într-un mănunchi învelit în teci, desfăcându-se, mai apoi, într-un fel de mini-coroană. 
Adus din Asia Centrală, usturoiul este o plantă cultivată. Pentru uz medicinal, cât şi pentru uz alimentar, se utilizează bulbul (căpăţâna) şi frunzele tinere. În scopuri medicinale, atât bulbul, cât şi frunzele, se vor consuma întotdeauna în stare crudă.
Substanţe active importante: săruri minerale, inulină, microelemente, un complex de vitamine (A, B, PP, C), două substanţe specifice, cu efecte antibiotice – alicina şi garlicina.
Întrebuinţări. Calităţile medicinale ale usturoiului: bactericid, antidiabetic, fortifiant, anticoagulant, combate hipertensiunea, stimulează circulaţia sanguină, echilibrează activitatea bilei, cicatrizant gastro-intestinal, acţionează împotriva paraziţilor intestinali, previne unele forme de cancer (cancerul de stomac, de colon, de piele). Usturoiul este considerat foarte eficient în prevenirea şi combaterea infecţiilor pulmonare. De asemenea, descongestionează ficatul şi îi potenţează activitatea. Contribuind la scăderea tensiunii arteriale, usturoiul este şi un agent foarte activ împotriva arteriosclerozei. Trebuie reţinut şi faptul că usturoiul intervine şi în regularizarea activităţii gastro-intestinale, stimulând-o.
Cercetătorii susţin că usturoiul este eficace atât în combaterea bolilor infecţioase, cât şi în tratamentele făcute de diabetici. Numărul afecţiunilor în care usturoiul previne sau tratează este de-a dreptul impresionant. Se spune despre usturoi că este o farmacie în miniatură. Aproape că nu există afecţiune a corpului omenesc în care usturoiul să nu aibă un cât de mic rol benefic. Din acest motiv, specialiştii recomandă consumarea usturoiului, întotdeauna crud, zilnic, tocmai pentru a fi în ordine cu sănătatea şi a avea un tonus bun. Doza poate fi de la doi-trei căţei de usturoi pe zi, până la două-trei căpăţâni pe zi. Despre usturoi se mai spune că are virtuţi magice, având capacitatea de a alunga duhurile rele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!