marți, 18 februarie 2014

Tragica naivitate a lui Crin Antonescu

Asistăm, unii cu uimire, la eforturile pe care le face Crin Antonescu de a-și impune niște oameni în guvern, cel mai important dintre ei fiind Klaus Johannis. Evident că PSD nu înghite asemenea afront, așa că îl pune pe liberal în situații foarte delicate, împingându-l încetișor către ieșirea din USL. După cum se mișcă lucrurile, sunt șanse mari ca Antonescu să piardă pe toată linia, fiind debarcat de la șefia PNL și ratând președinția României. El va fi generos ajutat în direcția asta de pesediștii din PNL, care nu sunt deloc puțini.

Apar în presă o mulțime de analize mai mult sau mai puțin inteligente, explicații, pronosticuri și dezvăluiri. Nicăieri nu am găsit, însă, corecta punere a problemei: Antonescu strânge azi roadele deciziei lui din 2011 de a angaja PNL în aventura numită USL. Altfel spus, mai plastic, el plătește acum pentru acceptul de a se băga, împreună cu partidul lui, în căcat până la gât. Pentru că asta a însemnat alăturarea PNL de partidul lui Ion Iliescu.
De-a lungul timpului, liberalii români au avut mai multe apropieri de comuniști. Să ne amintim de participarea liberalilor lui Tătărăscu la primul și al doilea guvern Petru Groza, de intrarea liberalilor (prin bătrânul turnător la securitate Mircea Ionescu Quintus) în guvernul Stolojan, alături de Adrian Năstase, de pactul de neagresiune între PNL și PDSR inițiat de Valeriu Stoica. De fiecare dată, liberalii au fost până la urmă dați afară, întreaga putere fiind preluată de comuniști. Faptul că Antonescu, profesor de istorie la origini, n-a învățat nimic din istoria apropierilor dintre dreapta și stânga românească, îl transformă, acum când românii asista la pieirea lui, într-un personaj tragic.
Ce încearcă în aceste momente Crin Antonescu? Nici mai mult nici mai puțin decât desprinderea din căcat, cu scopul de a apărea în ochii românilor ca un posibil candidat al dreptei la prezidențiale. Adică noi, masa de manevră (pulimea, cum ni se mai zice), ar trebui să raționăm cam așa: „ia uite, Crin Antonescu nu acceptă dictatura PSD, vrea să pună oameni de calitate în guvern, vrea să schimbe ceva în țara asta, pentru atingerea scopului s-a făcut frate cu dracu', haideți cu toții să-l susținem, acum că nu mai e cu comuniștii, să-l facem președinte ca să poată instaura în sfârșit dictatura bunului simț”. Iar partidele din partea dreaptă, ar trebui să iasă rapid cu declarații de susținere, dând a înțelege că doar asta așteptau, ca Antonescu să iasă din sfera de influență a PSD-ului pentru a se uni sub conducerea lui. Dar toate astea sunt pur și simplu imposibile, dintr-un singur motiv: în politică, odată ce te-ai băgat în căcat, nu mai poți ieși de-acolo. Nu ne aflăm într-o logică a pocăinței urmate de iertare, ci într-o logică a luptei pentru putere, în care este suficient să faci un singur act de trădare pentru a deveni pentru totdeauna trădător. Antonescu poate să se dea de ceasul morții - nimeni nu-l mai crede. Te-ai băgat cu Iliescu, Hrebenciuc, Năstase? Ești terminat ca liberal. Istoria ne învață exact cine sunt comuniștii, de ce sunt ei în stare. Nu există decât comuniști răi, pentru că însăși ideea de a fi comunist este una malefică și destructivă. Ai dat mâna cu dracu? Ești contaminat pe vecie. Se pare că Antonescu n-a înțeles asta și acum crede că poate să iasă basma curată, să bată din palme și să redevină Albă că Zăpada. Ce naivitate!


3 comentarii:

  1. Iarasi un comentariu al dublei masuri din partea omului dublei masuri. Pina ieri Antonescu asta era, din punctul tau de vedere, un escroc care nu voia decit acces la putere. Azi e un soi de reformator naiv foarte aproape de a-si pierde puterea. Daca nu voia ieri decit acces la putere, de ce s-ar autodemola acum? Ori tu ai si o explicatie: vrea sa numeasca oamenii sai, sa-si recistige imaginea, etc. Ceea ce e absurd tot in lumina afirmatiilor tale mai vechi: Romania e un cird de needucati la care tot nu merg decit pomenile si nu imaginea, charisma si alte chestii de adincime. Orice escoc liberal scolit stie ca daca se tine de trena PSD-ului, cel putin pina la o luna inaintea alegerilor, tot isi poate asigura mai multe voturi decit daca face nu stiu ce reforma improbabila cu zece luni inainte. Poate Crin nu e asa escroc, dar atunci cum ramine cu stabilimentul anterior al analistului Raul Baz?

    Acuma tu stiu ca 1. fie ma acuzi de nu stiu ce mama cazuisticii si trimiteri nesemnificative 2. fie intorci tu o explicatie pe dos si dupa aia pe fata ca sa explici cumva ca atunci cind ai zis ce-ai zis n-ai zis ce-ai zis 3. fie negi ca l-ai facut vreodata escroc pe asta si ma trimiti la articolele vechi de unde-o sa rezulte ca epitetele au fost vizavi de cutare situatie, nu generice. Oricum o iei, judecata ta politica e praf (parerea mea, mi-o asum, mersi, pardon, scuzati).

    Sa traim bine!

    P.S PNL, ca gasca de escroci recent dovediti cu jegurile de la ASF, in care Baselu ar avea acuma munitie sa traga foc automat si NU trage (lucru care ar putea sa-ti sugereze ceva) - odata ce ies din USL si merg pe cont propriu, sint terminati, le scad voturile la jumate. Antonescu, care stie si el asta, si care a vazut si fara problema asta cam cit i-au scazut sansele la presedintie, vrea pur si simplu sa-i scoata de la guvernare pina mai e el sef. Mizeaza ca Tariceanu nu mai are cum sa refaca alianta rupta. Ca atare; ori singuri cu mine la conducere, in cautarea liberalismului pierdut si in alianta cu actuala dreapta, ori a saptea roata la caruta USL cu Tariceanu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Omule, tu te-ai apucat de baut? Sincer, ceea ce scrii arata o intelegere extrem de superficiala a mecanismelor gandirii logice. Uite, reproduc textul tau: "Pina ieri Antonescu asta era, din punctul tau de vedere, un escroc care nu voia decit acces la putere. Azi e un soi de reformator naiv foarte aproape de a-si pierde puterea."
    Care e contradictia, amice? Te asigur ca daca n-ai fi proletar, ai intelege ceva mai mult din jocurile puterii. Antonescu a fost si a ramas un escroc (in ordine morala, desigur) manat de ambitia de a ajunge la putere, Pentru asta s-a lipit de comunisti, dar, intrucat a ratat Cotrocenii, amicii lui au inceput sa il lucreze linistiti. Si atunci ce face Antonescu? SImplu, joaca mai departe, cautand sa-si prezerve puterea. Cum joaca? Pai cum se vede: incearca sa-si planteze niste oameni puternici in guvernul lui Ponta, care riposteaza si isi activeaza prietenii din interiorul PNL. In conditiile astea, Antonescu apare cum spui tu - un fel de reformator naiv.
    Poi nu stiu ce tot ii dai cu lipsa de educatie, care este indiscutabila. Aia needucati sunt manevrati de politruci, activisti si sponsori ai partidelor, nu are sens sa discutam despre asta. Daca ar fi educati, nu s-ar lasa manevrati, asta e ideea pe care vad ca n-o pricepi in ruptul capului. Problema lui Antonescu nu e acolo, problema lui e cu propriul partid, cu liberalii, a caror sustinere o poate pierde, precum si cu ne-angajatii politic aflati in cautarea unui candidat care sa le merite votul. Mai pe scurt, asa cum am scris in articolul meu, Antonescu incearca sa devina candidatul dreptei, dar o face prin escrocherie, pentru ca s-a aliat cu dracu, a ajuns cu el la putere si acum incearca sa-l paraseasca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu spui ca e reformator naiv. Eu zic ca e un paranoic cu tendinte suicidale: vrea sa duca partidul de git in prapastie. Miza lui e, dupa parerea mea, ruperea USL-ului, pentru a ramine cu partidul la dispozitia lui (adica sa-i poata stringe cu usa si pe baronii PNL: ori cu mine, intr-un partid care isi recladeste imaginea, ori cu Tariceanu, intr-un partid fara sanse sa dea un prezidentiabil). Daca voia ca PNL sa faca figura buna la guvernare n-ar fi bagat in primele rinduri ale executivului numai puscariabili si rebuturi. Faza cu Johannis e o gaselnita de moment, ca sa poata pune niste conditii pe care, realmente, n-are cine de ce sa le accepte. Ar fi ca si cind eu as veni sa stau pentru un anotimp la tine in casa si dupa ce-as face niste prostii p-acolo ti-as pune in vedere sa-ti reorganizezi fieful, pentru ca mai vreau sa aduc pe cineva. Pe care tre sa-l tratezi preferential, si sa-l gazduiesti pe termen nelimitat.

    As fi capabil chiar sa pun si un pariu cu tine: una suta para ca nenea Crin nu-si doreste decit sa rupa USL-ul si sa-si reorganizeze partidul cu mina forte (si pe strategii imposibile). Cu toata zgircenia ta proverbiala, cred ca una suta para gasesti sa tii pariul.

    RăspundețiȘtergere

După mine!