luni, 24 februarie 2014

Plagiare humanum est

Oamenii normali la cap din tara asta nu cred ca au uitat scandalul urias in care a fost implicat Victor Ponta atunci cand s-a descoperit ca a obtinut titlul de doctor in drept cu o lucrare plagiata. Pe-atunci, tot felul de impostori si intelectuali lipsiti de scrupule si-au dat mana pentru a-l scoate pe individ basma curata. S-au infiintat comisii, personalitatile PSD au venit la televizor si au sustinut aberatii incalificabile pe tema respectiva, totul avand ca rezultat faptul ca astazi Ponta este in continuare premier. Argumentele domnilor specialisti au fost, vorba lui Turcescu, halucinante si nu o sa le reproduc aici. Oricine, inclusiv ultimul vidanjor beat, poate vedea cu ochii lui zeci de pagini luate de Ponta (sau de cel care i-a facut lucrarea) cu copy paste din lucrarile altor persoane.
Astazi, un alt scandal de plagiat a fost solutionat cu darea afara din Ministerul Educatiei a unei tovarase secretar de stat pe nume Duminica. M-am intrebat: oare de ce se aplica un astfel de tratament diferentiat? Cumva pentru ca Pontacul e de-al PSD-ului si Duminica e de-a PNL-ului? Ca doar acum asta practica post-bolsevicii de la putere - lovituri in moalele capului date celor care le-au fost pana nu demult aliati de nadejde. In cele din urma, insa, am ajuns la o alta concluzie: totul tine de procentul in care este copiata lucrarea. In cazul lui Ponta, s-au gasit calupuri de cate 30 de pagini copiate cu nerusinare, dar exista si alte calupuri, care nu sunt copiate (sau, poate, nu s-a gasit inca lucrarea originala dupa care au fost copiate). In cazul lui Duminica, lucrurile au fost prea groase: respectiva a copiat totul, a preluat lucrarea altcuiva in integralitate si n-a adaugat absolut nimic. In fata acestei prostii crase, comisia n-a mai avut ce face si a dat verdictul: "plagiat".
Morala este simpla: daca vreti sa obtineti titluri in tara lui Ponta, trebuie sa faceti doua lucruri - sa va inscrieti in partidul excretat de Ion Iliescu si sa copiati o lucrare (de doctorat, de masterat, n-are importanta) dar, atentie, intr-un procent mai mic decat 100%. Cu alte cuvinte, e vorba de cat de mare e calupul pe care il furi de la altii si il bagi in teza ta. Succes!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!