luni, 24 februarie 2014

Plagiare humanum est

Oamenii normali la cap din țara asta nu cred că au uitat scandalul uriaș în care a fost implicat Victor Ponta atunci când s-a descoperit că a obținut titlul de doctor în drept cu o lucrare plagiată. Pe-atunci, tot felul de impostori și intelectuali lipsiți de scrupule și-au dat mâna pentru a-l scoate pe individ basma curată. S-au înființat comisii, personalitățile PSD au venit la televizor și au susținut aberații incalificabile pe tema respectivă, totul având că rezultat faptul că astăzi Ponta este în continuare premier. Argumentele domnilor specialiști au fost, vorba presei, halucinante și nu o să le reproduc aici. Oricine, inclusiv ultimul vidanjor beat, poate vedea cu ochii lui zeci de pagini luate de Ponta (sau de cel care i-a făcut lucrarea) cu copy paste din lucrările altor persoane.
Astăzi, un alt scandal de plagiat a fost soluționat cu darea afară din Ministerul Educației a unei tovarășe secretar de stat pe nume Duminică. M-am întrebat: oare de ce se aplică un astfel de tratament diferențiat? Cumva pentru că Pontacul e de-al PSD-ului și Duminică e de-a PNL-ului? Că doar acum asta practică post-bolșevicii de la putere - lovituri în moalele capului date celor care le-au fost până nu demult aliați de nădejde. În cele din urmă, însă, am ajuns la o altă concluzie: totul ține de procentul în care este copiată lucrarea. În cazul lui Ponta, s-au găsit calupuri de câte 30 de pagini copiate cu nerușinare, dar există și alte calupuri, care nu sunt copiate (sau, poate, nu s-a găsit încă lucrarea originală după care au fost copiate). În cazul lui Duminică, lucrurile au fost prea groase: respectiva a copiat totul, a preluat lucrarea altcuiva în integralitate și n-a adăugat absolut nimic. În fața acestei prostii crase, comisia n-a mai avut ce face și a dat verdictul: „plagiat”.
Morala este simplă: dacă vreți să obțineți titluri în țara lui Ponta, trebuie să faceți două lucruri - să va înscrieți în partidul excretat de Ion Iliescu și să copiați o lucrare (de doctorat, de masterat, n-are importanță) dar, atenție, într-un procent mai mic de 100%. Cu alte cuvinte, e vorba de cât de mare e calupul pe care îl furi de la alții și îl bagi în teza ta. Succes!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!