marți, 11 februarie 2014

Romania needucata (1)

Cazul Becali
Promiteam aici ca voi explica pe intelesul tuturor (o pretentie absurda, desigur - unii nu vor intelege niciodata, oricum le-ai explica), de ce consider eu ca poporul roman este profund needucat. Mi-am dat seama, gandindu-ma la asta, ca este imposibil sa explic lucrurile intr-un singur post, asa ca voi face un mic serial, in ale carui episoade ma voi referi la cateva exemple crase de lipsa a educatiei. Astazi - cazul Becali.
Dupa cum se stie, Gigi Becali este un cioban analfabet care a facut avere prin mijloace necinstite si care a folosit parte din bani pentru a ajunge presedinte de partid, europarlamentar, apoi deputat in Parlamentul Romaniei. Dupa ce si-a facut toate mendrele, a fost, in cele din urma, inculpat pentru fapte penale, condamnat si acum se afla in puscarie.
Desigur ca Gigi Becali a ajuns sa ocupe toate pozitiile astea prin votul romanilor needucati. Cum s-a manifestat aici lipsa educatiei? Foarte simplu: romanii nu inteleg care este misiunea unui parlamentar in functionarea unui stat. Ei nu au fost instruiti de nimeni, nu li s-a explicat, inca de pe bancile scolii, ca singurul rol al parlamentarului este sa initieze si sa voteze legi si, mai cu seama, ca respectarea legii este obligatorie. In mintea romanilor needucati, parlamentarul este un om superior, un fel de zeu al judetului din care si-a luat voturile, un om care poate face si desface lucrurile dupa cum considera el ca este necesar, fara a mai fi tinut de vreuna din legile existente. E lesne de inteles ca romanii needucati s-au imbulzit sa-l voteze pe Becali, inchipuindu-si ca daca si pana atunci ciobanul ii miluise cu pomeni, dupa ce el va ajunge deputat numarul si consistenta pomenilor va creste. Atat si nimic mai mult. Acest tip de gandire primitiva, sumara, este caracteristic oamenilor lipsiti de educatie.
Dar nu aici este principalul argument al demersului meu. Mult mai limpede mi se pare ca reiese grava lipsa de educatie a romanilor din felul in care ei au reactionat si continua sa reactioneze dupa ce justitia si-a spus cuvantul si Becali a fost incarcerat. O sumedenie de oameni s-au apucat sa trimita scrisori de sustinere a infractorului condamnat, pe de-o parte vaicarindu-se ca el este nevinovat, pe de alta parte invocand multele donatii facute de Becali in favoarea unor biserici si diversele cazuri in care el a ajutat persoane cu probleme de sanatate. Cu alte cuvinte, romanii needucati considera ca daca un individ fura de rupe si din banii furati ajuta bolnavi si picteaza biserici, el ar trebui sa se afle in libertate. Aici, in opinia mea, nu functioneaza doar lipsa educatiei, ci si indoctrinarea comunista care am senzatia ca se transmite (pe cai inca nedeslusite) generatiilor care nu l-au apucat pe Ceausescu. Ma refer la faptul ca savarsirea dreptatii in afara cadrului legal de catre haiduci era considerata nu numai permisa, ba chiar indicata in viziunea propagandei comuniste - bineinteles pentru ca jaful practicat de Toma Alimos, Iancu Jianu si ceilalti era indreptat asupra unor elemente dusmanoase, a reprezentantilor clasei celor care se imbogateau sugand sangele celor nevoiasi etc. Asa incat romanii, a caror educatie in ce priveste functionarea unui stat a ramas la nivelul secolului al VII-lea, apreciaza actiunile unuia ca Becali. Pentru romanii needucati, faptele haiducesti sunt demne de lauda in loc sa fie percepute ca incalcari ale legii. Degeaba ii spui unui roman needucat ca Becali a furat - replica lui vine matematic: "Si ce, a furat de la mine? A furat de la cel mai mare hot, care este statul!".
Dar Becali nu este un caz izolat. El ar putea fi un nume generic pentru toti impostorii, hotii, analfabetii, infractorii care au patruns in politica romaneasca, sustinuti fiind de mari mase de romani needucati. De altfel, cineva a si lansat, acum ceva vreme, termenul de "becalizare", care descrie un fenomen absolut real si tragic.


Un comentariu:

  1. Termenul e "basescizare." Si nu e de ieri de azi.

    Dar eu citind compozitia asta am constatat altceva. Tu nu stii cum e cu votul. Nici ala pentru parlamentarele autohtone, nici ala pentru europarlamentare. Ia mergi la origini (la originile problemei, desigur) si cerceteaza care e mecanismul: cum anume votezi si cine iese din liste pina la urma (nu neaparat in functie de votul tau).

    Educa-te, Raul, altminteri ramii toata viata vetust si must. If you must. :D

    RăspundețiȘtergere

După mine!