joi, 13 februarie 2014

Tragedia batranului baron de Prahova

Exista oare pe lume o fericire mai mare decat sa ai copii? Eu nu mi-o imaginez. Copiii sunt tot ce poti tu crea mai bun pe lumea asta. Indiferent cati bani ai, cati oameni saraci hranesti, ce carti de mare succes scrii, ce descoperiri stiintifice faci, toate sunt ca nimica in fata minunii de a face un copil, a-l creste, a-i deschide mintea, a-l face om adevarat.
Ma gandesc la Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova. Un vechi comunist, un taliban. Un om care a taiat si a spanzurat in judet, ca un adevarat satrap. Prieten cu Ion Iliescu, apropiat al lui Nastase, baronul de Prahova a facut avere dintr-o pozitie in care ar trebui sa traiasca din salariu. A fost implicat in scandaluri grave de coruptie, dar asta nu a contat in fata prahovenilor needucati care l-au votat cu ambele maini de trei ori: in 2000, in 2004 si in 2008. Astazi, in sfarsit, Mircea Cosma a fost ridicat de DNA si acuzat de coruptie, impreuna, atentie, cu fiul sau, Vlad Alexandru Cosma, deputat ales pe listele - cum altfel - Partidului Social Democrat.
Ma gandesc acum cu o strangere de inima la faptul ca Mircea Cosma a avut parte de minunea despre care vorbeam, si inca de doua ori. Doi copii are acest om, ajuns la 70 de ani - o fata si un baiat. Cel mai bun lucru pe care ar fi putut sa-l faca batranul baron de Prahova, l-a facut. Insa de aici incolo intervine oroarea. Ce viitor s-a gandit Cosma sa-i asigure fiului sau, Vlad? Cumva l-a sustinut ca sa ajunga un avocat celebru, un chirurg stralucit, un mare sportiv? L-a pregatit cumva pentru o cariera internationala? L-a indrumat catre stiinta sau catre arta? Nimic din toate astea: Mircea Cosma si-a trimis copilul in politica. Si l-a invatat, dupa cum spune astazi DNA, sa faca trafic de influenta, sa ceara bani negri pentru contracte cu Consiliul Judetean "al lui tata", sa duca, altfel spus, o viata plina de falsitate si de riscuri, printre oameni certati cu legea, lipsiti de orice principii morale, o viata a carei singura valoare este banul nemuncit, obtinut prin frauda, smecherie si iuteala de mana. 
Asa incat il intreb, in calitatea de tata pe care o am si eu: ce-ai facut, ma nenorocitule? Cine ti-a dat voie sa-ti expui copilul la asemenea grozavii? Ai suflet, Mircea Cosma? Macar iti dai seama cat de jos ai ajuns, ce tragedie traiesti? Atata ai priceput tu din viata asta, in care exista si frumusete, si bunatate, si cinste, si intelepciune - ca trebuie sa-ti inveti copiii - singura minune din viata ta - sa fie asemeni tie, sa ajunga inculpati, acuzati de coruptie, sa nu aiba nici principii, nici respect fata de lege, nici vreo preocupare pentru viitorul tarii in care traiesc? Spune, Cosma, asa l-ai invatat pe Vlad? Asa l-ai indemnat - du-te tata in parlament si de-acolo adu-mi clienti pentru contracte, ca sa le luam procent si sa ne umflam conturile? Daca e asa, ti-o spun deschis: esti un om de nimic si imi este sila de tine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!